Grad Rab postao prvi "Europski otok sporta 2019"

Ovog utorka Gradu Rabu je u Europskom parlamentu u Bruxellesu svečano uručeno priznanje prvog Europskog otoka sporta 2019.

Delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem predstavljala je otok i Grad među visokim predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta i ACES Europe, predstavnicima nagrađenih gradova, te medija iz čitave Europe. 

Predsjednik Federacije europskih sportskih prijestolnica i gradova (ACES Europe) Gian Francesco Lupatelli dodijelio je priznanja u pojedinačnim kategorijama zasluženim dobitnicimameđu kojima su se, pored Grada Raba, iz Hrvatske našli Gradovi Sisak i Prelog, dok je prijestolnicom sporta za 2019. godinu proglašena Budimpešta.

Ovom se prilikom gradonačelnik Grgurić obratio prisutnima i zahvalio svima koji su zaslužni za osvajanje laskave titule koja je Rabu osiguralprepoznatljivost i mjesto među europskim sportskim gradovima te mogućnost lakše dostupnosti značajnih sredstava iz EU za daljnja ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu.

Ponosan sam i sretan što je titula prvog Europskog otoka sporta 2019 pripala Gradu Rabu, našem malom mediteranskom raju, koji se osim 130 godina dugom tradicijom organiziranog bavljenja turizmom može pohvaliti i gotovo jednako dugom sportskom tradicijom. Sport je dio našeg identiteta, stil života, a ovo priznanje samo je potvrda sportske osviještenosti, aktivnosti i uspjeha grada i otoka Raba, te poticaj za daljnji napredak", istaknuo j gradonačelnik.

Gradonačelnik se zahvalio udruženju ACES Europe i njenom predsjedniku g. Gian Francescu Lupattelliju na prihvaćenoj kandidaturi, članovima komisije za evaluaciju, g. Hugu Alonsu, g. Luci Parmigianiju i g. Domagoju Varžiću što su u otoku Rabu prepoznali vrijednosti i potencijal, te g. Berislavu Čižmeku koji je usmjeravao u poduzimanju pravovremenih koraka tijekom kandidature. 

"Posebno bih zahvalio svojim sumještanima, bez kojih ova titula ne bi bila moguća, svim generacijama naših sportaša i njihovim trenerima koji zajedničkom upornošću i strašću prema sportu prkose svim preprekama i izazovima te postižu izvanredne rezultate, zbog kojih je svako ulaganje u sport opravdano. Iznova su potvrdili organiziranost i ujedinjenost u zajedničkom cilju – a to je zdravo i aktivno odrastanje i život na sretnom i zdravom otoku, prepoznatljivom ne samo po četiri zvonika, Rabskoj fjeri ili Rapskoj torti, već i po sportskoj ponudi i tradiciji! Ulaganje u sport ulaganje je u mlade, odnosno u budućnost", poručio je Grgurić dok se u pozadini prigodno prikazivao promotivni spot s ljepotama i posebnostima otoka Raba. (Grad Rab)