Grad Šibenik dobiva Centar za hrvatske veterane

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u Ministarstvu hrvatskih branitelja u nazočnosti ministra Tomislava Medveda danas su potpisani sporazumi o suradnji s predstavnicima gradova Šibenika, Daruvara, Petrinje i Sinja. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iz Grada doznajemo kako je za ova četiri Veterenaska centra osigurano 328,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost gradnje onog u Šibeniku iznosi 63,6 milijuna kuna.

U okviru pripreme i provedbe projekta, Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurava preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Odgovorno je za izvršavanje svih investitorskih poslova, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora.

Grad Šibenik će, u skladu sa Sporazumom, osigurati priključenje centra na pristupnu cestu i komunalnu infrastrukturu te pružati podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika. Šibenski veternaski centar će se protezati na površini od 5.800 kvadrata, sa smještajnim kapacitetom od 142 kreveta.

Veteranski centar u Šibeniku izgradit će se na prostoru nekadašnje vojarne Bribirskih knezova. Današnji Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra u Šibeniku ispred Grada Šibenika potpisao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tihomir Paškov.

"Uspostavom veteranskih centara ojačat će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga, koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja", istaknuli su iz Ministarstva branitelja.(Grad Šibenik)