Grad Šibenik sufinancira obnovu dotrajalih prozora i vrata u staroj gradskoj jezgri

„Na dosadašnje natječaje poticanja energetske učinkovitosti stanovnici stare gradske jezgre uglavnom se nisu mogli prijavljivati zbog uvjeta natječaja koji nisu bili primjenjivi za objekte u zaštićenoj zoni. Troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencionira zamjenu vanjske stolarije za stambene objekte u jezgri. Poboljšanjem energetske učinkovitosti doprinijet će se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga, ovim programom doprinijet ćemo i  ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri, koju se zaista trudimo dodatno oživjeti i obogatiti novim sadržajima.“, kazao je danas prilikom predstavljanja programa ,,Stara gradska jezgra - obnova stolarije"  gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik objavio je danas Javni poziv za sufinanciranje obnove vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima na području stare gradske jezgre.  Programom ,,Stara gradska jezgra - obnova stolarije" nastoji se potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite vanjske stolarije.

Programom će se sufinancirati troškovi nabave i ugradnje nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na deset objekata (obiteljskih kuća i stanova). Ukupan iznos za program ,,Stara gradska jezgra - obnova stolarije" kroz ovaj natječaj iznosi 200.000,00 kn, a Grad Šibenik subvencionira do 25% vrijednosti pojedine investicije, odnosno do iznosa od 20.000,00 kn po pojedinom objektu.

Predsjednik gradske četvrti Stari grad Mirko Čeko istaknuo je kako će ovaj program, osim stanarima, biti od koristi i poduzetnicima u staroj šibenskoj jezgri jer će im se sufinanciranjem olakšati obnova objekata.

Ugradnjom nove stolarije na obiteljske kuće i stanove procijenjena potencijalna ušteda energije iznosi I0 - I5%.

Nakon objavljivanja Javnog poziva koji će trajati 30 dana, Povjerenstvo će vršiti obradu zahtjeva pristiglih po ovom Programu te će pratiti njegovu realizaciju. (Grad Šibenik)