Grad Šibenik za obnovu sv. Ivana dobiva 42 milijuna kuna iz EU fondova

Grad Šibenik dobit će bespovratna sredstva za projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana od Europskog fonda za regionalni razvoj!

 

Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692, 95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirat će ga s čak 41.486.646,05 kuna dok će ostatak sredstava osigurati Grad Šibenik. Treba svakako naglasiti kako se radi o najvećem iznosu ikad dodijeljenom Gradu Šibeniku, koji ujedno i prvi dobiva sredstva iz ovog natječaja.

 

Ova sjajna vijest, da je Grad Šibenik uspješno prošao na natječaju 'Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine', stigla je danas iz Zagreba te ju je gradonačelnik grada ŠibenikaŽeljko Burić dočekao s veseljem.

 

''Od početka smo vjerovali u uspješnost naše prijave, usprkos opsežnoj dokumentaciji koju je tražio ovaj projekt. Vjerovali smo da će, nakon obnove tvrđave sv. Mihovila i Barone, i ovaj projekt uspješno povući sredstva, ne samo zbog toga što je tehnički izvrsno pripremljen, već i zbog našeg uhodanog tima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Ponosan sam na njih i sretan što se polako ostvaruje dugogodišnji san Šibenčana o obnovi svih šibenskih tvrđava'', poručio je gradonačelnik Burić.

 

U postupku dodjele bespovratnih sredstava za projekt Revitalizacije tvrđave sv. Ivana potrebno je provesti posljednji korak, a to je donošenje odluke o financiranju u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Provedbom projekta revitalizacije tvrđave sv. Ivana Grad Šibenik nastavlja obnovu svoga fortifikacijskog sustava, koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine.

Inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi koji će se pružati posjetiteljima na tvrđavi sv. Ivana omogućiti će pozicioniranje ove šibenske tvrđave kao kulturne turističke atrakcije s jedinstvenom ponudom u Republici Hrvatskoj.


Da podsjetimo, rekonstrukcija tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 13009 m2, predviđa obnovu bedema, inovativne sadržaje, atrakcije i proizvode koji će se pružati posjetiteljima.

U podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao „kliješta“, posjetitelji će moći uživati u gastro- vizualnom konceptu. Revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama tvrđave  prikazivat će  različite sadržaje, stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata, što će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj.

 

Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave, koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima.

 

Obnovom tvrđave sv. Ivana razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će pomoći pozicioniranju Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije. (Grad Šibenik)