Grad Slavonski Brod pokrenuo nove projekte za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Mlade obitelji na području Slavonskog Broda uskoro će moći jednostavnije i povoljnije riješiti svoje stambeno pitanje. Naime, gradonačelnik Mirko Duspara danas je predstavio dva nova gradska projekta kojima Grad Slavonski Brod želi privući što veći broj mladih obitelji na svoje područje. Tako će već od iduće godine u Slavonskom Brodu imati mogućnost povoljnog najma gradskih stanova. Naime, Grad će financirati izgradnju dvije stambene zgrade u Ulici Vida Došena i svaka će imati po 6 stanova; tri stana površine 47 m2 te tri stana površine 58 m2.  U tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova za roh bau gradnju dviju stambenih zgrada, a procijenjena vrijednost ove prve faze projekta iznosi 1,5 milijuna kuna. Pravo najma gradskih stanova imat će mlade obitelji čiji članovi ne prelaze dob od 45 godina i koji nemaju u vlasništvu nekretninu na području Republike Hrvatske. 

Kako je objasnio gradonačelnik Duspara, isti kriteriji primjenjivat će se i kod drugog danas predstavljenog stambenog projekta, a riječ je gradskim zemljištima na kojima će mlade obitelji imati pravo građenja obiteljskih kuća. Pojednostavljeno, to znači da će mlade obitelji imati mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće i to na razdoblje od 99 godina. Taj zakup plaćat će oko 100 kuna mjesečno, a ukoliko za to pokažu interes, nakon razdoblja od deset godina, gradsko zemljište će moći i otkupiti od Grada. Pri tome će cijena zemljišta biti umanjena za ukupan iznos uplaćenog prava građenja koje je i nasljedno. 

„Grad će uskoro raspisati natječaj za prvih petnaest gradskih parcela u Naselju kardinala Franje Kuharića koje ćemo kroz ovakav model dati na raspolaganje mladim obiteljima. Interes već sada postoji, a ukoliko za to bude potrebe imamo prostora i proširiti ovaj projekt. Raspolažemo s otprilike stotinjak parcela kojima kroz ovaj projekt možemo pomoći mladim obiteljima da jednostavnije dođu do prve nekretnine“- naglasio je gradonačelnik Duspara.  

Grad će na taj način rasteretiti mlade obitelji troška od prosječno 20.000 eura prilikom gradnje obiteljske kuće, koliko trenutno iznosi prosječna tržišna cijena građevinskih parcela na području Slavonskog Broda, a nakon sklopljenog ugovora o pravu građenja na gradskom zemljištu mlade obitelji će imati rok od tri godine za izgradnju kuće. Kroz oba ova projekta Grad Slavonski Brod želi pomoći što većem broju mladih obitelji koje još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje. (Grad Slavonski Brod)