Grad sporta: U dvije godine u Lepoglavi broj fizički aktivnih građana povećali za 20 posto

Grad je u posljednjih deset godina izdvojio 7 milijuna kuna za gradnju igrališta, teniskih i nogometnih terena te financijsku potporu klubovima i njihovim sportašima, a 2015. u Europskom parlamentu u Bruxellesu Lepoglava je nagrađena kao prvi hrvatski grad s titulom najboljeg europskog grada sporta.Na nedavnoj svečanoj dodjeli INpuls priznanja za najbolje i istaknute prakse lokalne samouprave istaknuo se i Grad Lepoglava, kojem je dodijeljeno priznanje za istaknutu praksu u kategoriji Grad sporta. Kao prvi hrvatski grad koji je osvojio prestižnu titulu Europskog grada sporta u 2015. godini, gradska uprava je i nakon toga nastavila ulagati u promicanje rekreativnog i zdravog načina života za zajednicu, što je rezultiralo povećanjem broja fizičko aktivnih građana s 12% na 31% u zadnje dvije godine.

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač kaže kako se sportski način života cijele zajednice promiče još od 1960-ih godina, kada je osnovana prva udruga za Sport i rekreaciju u Lepoglavi. Tada je nastala i krilatica ''Sport za sve'' poznata i upečatljiva i dan danas u cijelom gradu. Već tada grad je počeo postepeno promicati i njegovati rekreativan i zdrav život svih godina pa se tako 1998. broj sportova kojima se građani mogu baviti povećao sa 6 na 12. Stoga danas građani imaju širok izbor u biranju načina rekreacije; od nogometa, košarke i odbojke do kuglanja i slobodnog penjanja po stijeni.

Lepoglava se 2014. godine kandidirala za European Capitals of Sport Association (ACES Europe) u kategoriji za najbolji grad sporta. U tom procesu, između ostalog, ACES razmatra što točno gradska upravi radi kako bi promicala sportske aktivnosti, količinu sportskih klubova, broj njihovih članova i sl. Grad je u posljednjih deset godina izdvojio 7 milijuna kuna iz svog proračuna za gradnju igrališta, teniskih i nogometnih terena te financijsku potporu klubovima i njihovim sportašima. Stoga je Lepoglava 2015. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu nagrađena kao prvi hrvatski grad s titulom najboljeg europskog grada sporta.

Lepoglava - Europski grad sporta 2015.

Kovač tvrdi kako je ova titula, kao i sva dokumentacija i potpora koja stoji iza nje, označila jedan novi status prepoznatljivosti Grada Lepoglave za moguće investitore u buduće projekte grada. Cilj svih dosadašnjih gradskih ulaganja kao i osvajanje ove prestižne nagrade je prvenstveno povećavanje broja građana uključenih u bilo koji oblik sportskih aktivnosti. Dodaje kako poanta nije u gradnji velikih stadiona koji ne mogu biti popunjeni niti forsiranje građana da postaju profesionalni sportaši. Cilj je prvenstveno promovirati zdrav način života kroz zabavne oblike sportskih aktivnosti i rekreacije zanimljivih cijeloj zajednici, svih dobnih skupina.

Iako se od 2015. do danas još nije pružila prilika za infrastrukturalne radove, nastavilo se ulagati u održavanje sportskih terena, financiranje sportskih udruga, osiguravanje opreme sportašima i sl. Također se povećao fond Organizacijama civilnog društva koje su zadužene za organizacije raznih društvenih aktivnosti. ''Želimo pokazati da se politika može pozitivno povezivati uz sport tako što osiguravamo financijsku potporu udrugama i građanima koji dalje sami osmišljavaju sportske i druge aktivnosti'', kaže Kovač.

Planovi za buduće projekte će se prijavljivati na razne EU fondove koji, između ostalog, uključuju Fond za ruralni razvoj i Europski socijalni fond. Tako je ove godine prijavljen projekt za gradnju novog vrtića dok su za sljedeću godinu planirani izgradnja velikog sportskog kampusa te gradnja sportskog centra Lepoglava koji bi prvenstveno bio usmjeren na promicanje dječjeg sporta. Već sad se ulaže u gradnju dodatne infrastrukturu, te posebice u promicanje ženskog nogometnog kluba Lepoglave koji je trenutno iznimno uspješan. ''Imamo još mnogo toga za uraditi u budućnosti, ali vjerujem da smo već na dobrom putu da postanemo zajednica zdravog načina života i rekreacije", zaključuje Kovač. (L.U.)