Supetar ove godine u vrtiće ulaže 8,5 milijuna kuna

Grad Supetar, u sklopu projekta ''Sritna dica-sritan Grad'' u 2019. godini će provoditi investicije u predškolski odgoj u ukupnom iznosu od 8,5 mil kn, što je najveća investicija u vrtiće još od 80-ih godina.  Od gradonačelnice Ivane Marković doznali smo koji se to projekti provode u sklopu programa "Sritna dica-sritan Grad''.  

U tijeku je, naime, realizacija dvaju projekata: uređenje dodatnih vrtićkih grupa za 30-tak neupisane djece i rekonstrukcija postojeće zgrade vrtića u energetski učinkovit vrtić. Za financiranje ovih investicija Grad Supetar dobio sredstva iz više izvora: 1,2 mil iz Ministarstva demografije, 1,6 mil iz Ministarstva graditeljstva, 1,28 mil iz EU mjera 7,4 i 3,5 mil HABOR kredit po kamati od 0,1 posto. Ostatak financiranja osiguran je u proračunu Grada Supetra.

U Gradu Supetru započinju  radovi na prenamjeni i uređenju prostora prizemlja na postojećoj zgradi Petra Jakšića 17 . Prizemlje ukupne kvadrature od 149 m2 urediti će se za potrebe dječjeg vrtića Mrvica koje će se sastojati od glavnog ulaznog prostora sa garderobom, dva dnevna boravka za boravak djece koji će svaki imati svoj sanitarni čvor, čajna kuhinja i Wc za odgajateljice.

Ovim projektom ujedno je predviđeno i poboljšanje energetskih karakteristika prizemnog prostora. Svu potrebnu logistiku vrtiću kao izdvojenom djelu davati će centralni DV Mrvica koji se nalazi u neposrednoj blizini. Također, pokrenuta je procedura za darivanje prizemlja zgrade od strane RH u vlasništvo Grada Supetra i to za potrebe vrtića. 
Za ostatak prostora u prizemlju zgrade napraviti će se projektna dokumentacija za proširenje još dodatnog vrtićkog prostora kao i dječje igralište. Ukupna vrijednost radova bez opreme iznosi 937.335, 93 kn. Rok izvođenja radova je 80 dana.

Druga investicija je rekonstrukcija postojeće zgrade vrtića na način da se poštuju svi  uvjeti “zelene gradnje”, te su u tom smislu napraviti ćemo  odgovarajuće  zahvate na postojećem objektu: promjena vanjske stolarije, rekonstrukcija sustava grijanja i hlađenja, rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje, rekonstrukcija sustava zbrinjavanja oborinskih voda s osiguranjem iskorištavanja istih te rekonstrukcija sustava razvoda energetike, te kompletno uređenje zastarjele kuhinje. Izvođač radova je izabran te čekamo završetak roka žalbe za potpisivanje ugovora i početak radova.

Ovim dvjema investicijama riješiti ćemo probleme upisa djece u vrtić te osigurati ugodan i bezbrižan boravak djece u našem vrtiću.

Marković navodi kako Grad Supetar radi i na projektnoj dokumentaciji za novu zgradu Osnovne škole u Supetru kao i na rješavanju imovinsko pravnih odnosa. Temeljem provedenog javnog natječaja idejnog rješenja  za definiranje prostornih potreba pri izradi projektne dokumentacije za novu osnovnu školu u tijeku je odabir najprihvatljivijeg rješenja te do kraja mjeseca potpisivanje ugovora za izradu idejnog projekta.

Podsjetimo, početkom prošle godine Grad Supetar je počeo provoditi program "Sritna dica - sritan grad" s kojim su se etablirali kao jedan od gradova s najboljim demografskim mjerama. Projektom se, između ostalog, sufinanciraju obitelji s četvero i više djece te se nudi financijska potpora pri upisima u djece vrtiće kao i stipendije izvrsnim srednjoškolcima i studentima. Grad je također ulagao u uređenje i obnovu četiri dječja igrališta na kojima se provodi i kampanja "Reci ne pušenju na dječjim igralištima". (gradonačelnik.hr)