Umag: Kreće projekt pomoći u kući za dementne osobe

Na području Grada Umaga je ukupno 50-tak starijih osoba s nekim od oblika demencije kojima bi pomoć u domu u velikoj mjeri olakšala svakodnevicu, a iz Grada pozivaju rodbinu i prijatelje potencijalnih korisnika pomoći u kući, da se, u što je moguće kraćem roku, a najkasnije do 24. veljače o.g. jave svojim liječnicima opće prakse ili djelatnicima Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga, kako bi se mogla izvidjeti mogućnost pružanja pomoći u kući svima kojima je pomoć potrebna. Projekt „Demenca aCROsSLO“ će trajati osamnaest mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 412.000,00 €

Demencija je kronična progresivna bolest mozga nepoznatog uzroka kojom je u Hrvatskoj zahvaćeno oko 81.000 osoba (1,89% stanovništva), a u Sloveniji 32.000 osoba (1,6% stanovništva) te za nju nema lijeka. Broj osoba s demencijom i dalje će rasti, a razina usluga socijalne skrbi, kao i svijest građana o potrebama osoba s demencijom ni na području Republike Hrvatske, ali ni u Republici Sloveniji, nije usklađena s njihovim potrebama. Navedene činjenice naglašavaju potrebu za povećanjem usluga skrbi, poboljšanjem njihove kvalitete i dostupnosti. Prepoznavši zajednički problem, Grad Umag, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest iz Zagreba i umaški Dom za starije i nemoćne osobe te Domovi umirovljenika Izola i Kopar, kao i Nacionalni institut za javno zdravstvo Slovenije, na natječaj Programa sudjelovanja Interreg Slovenija – Hrvatska prijavili su projekt „Demenca aCROsSlo“. Projekt su na konferenciji za medije, održanoj u srijedu, 15. veljače 2017. godine u Umagu, predstavili pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc te ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Diana Lekić.

Cilj programa Interreg Slovenija–Hrvatska je omogućiti provedbu projekata koji će dovesti do zdravih, sigurnih i pristupačnih pograničnih područja. Projekt „Demenca aCROsSLO“ će trajati osamnaest mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 412.000,00 €.

Obzirom na veliki udio stanovnika starije dobi u Hrvatskoj i Sloveniji, pretpostavka je da će broj osoba s demencijom i dalje rasti. Istovremeno, razina usluga socijalne skrbi i svijest građana o potrebama osoba s demencijom na području dviju država nisu usklađeni s potrebama oboljelih. Navedeno uvelike utječe na potrebu za povećanjem usluga skrbi, poboljšanjem njihove kvalitete i dostupnosti. Osim uobičajenog institucionalnog smještaja u domovima za starije i nemoćne, sve više se potiče razvoj usluga u zajednici, kao što su „pomoć u kući“, koji omogućuje pojedincu da čim duže ostaje u vlastitom okruženju. Dok je u Sloveniji „pomoć u kući“ uobičajena praksa, ne može se jednako reći i za Hrvatsku, gdje navedena usluga još uvijek nije ravnomjerno razvijena.

Trendovi u Svijetu usmjereni su ka sve većoj deinstitucionalizaciji usluga socijalne skrbi, što je u Hrvatskoj, na nacionalnoj razini, podržano. Međutim, Republika Hrvatska, za razliku od susjedne Slovenije, još uvijek demenciju nije prepoznala kao nacionalni javno zdravstveni problem, odnosno nije sustavno osigurala kako bi se život osoba s demencijom učinio boljim. Pozitivni su pomaci vidljivi tek zahvaljujući pojedinim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Projekt „Demenca aCROsSLO“ nastao je upravo kako bi pokušao potaknuti rješavanje tog pitanja.

„Rješavanje problematike i zadovoljenje potreba osoba starije životne dobi jedan je od strateških prioriteta Grada Umaga. Osim samostalne izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe, namjera je Grada Umaga pružiti skrb osobama starije životne dobi koji pate od demencije u vlastitom domu, sve do onog trenutka dok njihovo psiho-fizičko stanje ne bude zahtijevalo smještanje u instituciju. Iz navedenog razloga, početkom ožujka ćemo kroz aktivnosti Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag početi s pružanjem usluge pomoć u kući za naše potrebite građane. Kako je zdravstveno stanje svakog pojedinca osobna stvar i Grad Umag kao jedinica lokalne samouprave nema način doći do konkretnih imena osoba kojima bi ta usluga bila nužno potrebna, postigli smo suradnju s liječnicima obiteljske medicine koji su nam dali samo podatke o broju njihovih pacijenata koji bi, po njihovom mišljenju bili potencijalni korisnici ovog vida pomoći. Prema ovim podacima, na području Grada Umaga je ukupno 50-tak starijih osoba s nekim od oblika demencije kojima bi pomoć u domu u velikoj mjeri olakšala svakodnevicu. Iz navedenog razloga, koristimo ovu priliku pozvati rodbinu i prijatelje potencijalnih korisnika pomoći u kući, da se, u što je moguće kraćem roku, a najkasnije do 24. veljače o.g. jave svojim liječnicima opće prakse ili djelatnicima Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga, kako bi se mogla izvidjeti mogućnost pružanja pomoći u kući svima kojima je pomoć potrebna.“, istaknuo je Šmalc.

Diana Lekić, direktorica Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag ističe kako je u dosadašnjem dvogodišnjem radu Doma ustanovljeno da stručnom kadru nedostaju specifična znanja i vještine povezane za rad s osobama s demencijom te da će znanja i iskustva koja u tom području imaju aktivisti Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, biti od presudne važnosti za povećanje kompetencija djelatnika domova, kako umaškog tako i domova partnera u Sloveniji. „Također u okviru Projekta, predviđene su i edukacije za obitelji oboljelih od demencije, odnosno javne tribine u cilju destigmatizacije ove bolesti i sprečavanja socijalne isključenosti.“ naglasila je Lekić. (Grad Umag)