Grad Vinkovci rekorder u izdvajanju za vrtiće: Gotovo 10% proračuna utrošeno samo na predškolsko obrazovanje

Prema našoj analizi izdvajanja za predškolsko obrazovanje u 2018. godini, Grad Vinkovci izdvojio se kao jedan od gradova s najizdašnijim izdvajanjima za vrtiće – prošle godine su tako izdvojili čak 9,5 posto proračuna. Zbog toga su i zauzeli prvo mjesto u našem istraživanju, a osim što svojim najmlađima osiguravaju što kvalitetnije obrazovanje i uvjete, roditeljima subvencioniraju i cijenu vrtića.

Dječji vrtić Vinkovci, naime, ima šest vrtića i jedne jaslice, a od ove će ga jeseni pohađati 30 mališana više nego lani, kada ih je bilo 443. U vrtićima nude primarni sjelodnavni 10-satni program, poludnevni 5-satni program te su osigurali i dodatne programe poput sportske igraonice, učenja engleskog jezika i program vjerskog katoličkog odgoja.

Uz to, prošle su godine obnovili i tri objekta DV Vinkovci, i to objekte Stribor, Budućnost i Pčelica, za koju se osiguralo nešto više od 3,2 milijuna kuna te je sufinanciran iz EU fondova.

- Grad je također iz vlastitih sredstava osigurao dodatnih gotovo 600.000 kuna za dodatno unutarnje uređenje prostora vrtića.Na ovaj način osiguran je i sigurniji i ugodniji  boravak djece u našim vrtićima što u konačnici podiže i razinu  kvalitete usluge ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – rekao nam je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Također će nadograditi vrtić 'Vladimir Nazor', a sve kako bi osigurali kapacitete za još 200 mališana.

-Temeljem iskustva drugih gradova odlučili smo se za princip modularne gradnje budući se  ostavlja na taj način i  mogućnost jednostavne i brze kasnije nadogradnje dječjeg vrtića ukoliko se ukaže potreba za proširenjem, te se nadamo da ćemo novi objekt dobiti u što skorijoj budućnosti – poručio nam je Bosančić.

Osim što izdvajaju za energetske obnove i dogradnje, pomažu i mladim obiteljima tako da subvencioniraju cijenu vrtića. Mjesečna ekonomska cijena po djetetu inače iznosi 1.250 kuna za desetosatni program za djecu vrtićke dobi, a 1.300 kuna za djecu jasličke dobi. Uz pomoć od Grada, roditelji za prvo dijete plaćaju 650 kuna za vrtić, odnosno 750 kuna za jaslice, za drugo dijete je cijena smanjena na 450, odnosno 500 kuna, dok vrtić ili jaslice za treće dijete koštaju tek 100 kuna. Uz to, vrtić je besplatan za djecu s poteškoćama u razvoju, djecu iz udomiteljskih obitelji, djecu žrtve obiteljskog nasilja i djecu bez oba roditelja.

Također izdvajaju i za četiri pomoćnika u radu za djecu s poteškoćama – prošle su godine izdvojili 150 tisuća kuna, a pomoćnici se brinu o 4 djeteta s poteškoćama. (gradonačelnik.hr/J.L.)