Grad Vrgorac ponovo stipendira - ugovore potpisalo 15 studenata i pet učenika

Gradonačelnik Ante Pranić u petak je potpisao ugovore o stipendijama sa 15 studenata i pet učenika koji će u ovoj akademskoj godini od Grada Vrgorca dobivati po 750, odnosno 500 kuna stipendije.

'Drago nam je da smo uspjeli ponovno uvesti studentsku i učeničku stipendiju Grada Vrgorca. Nakon što smo isplatili 230.000,00kn neisplaćenih stipendija, dug koji je bio uspomena na naše prethodnike, osigurali smo sredstva da Grad ponovno bude potpora u obrazovanju naših učenika i studenata. Bilo bi licemjerno za očekivati povratak mladih nakon školovanja u svoj Grad, ako ima on nije u mogućnost barem malo pomoći u samom školovanju', kaže Pranić.

Grad Vrgorac u siječnju je naime proveo javni natječaj za 20 stipendija od kojih 15 studentskih i 5 učeničkih, a prijavitelji su mogli ostvariti prednost u 3 kategorije: Opći uspjeh, materijalni status i deficitarnost zanimanja. Završetkom natječaja, provedeno je ocjenjivanje i rangiranje ukupno 33 zaprimljene prijave, te su odabrani studenti sa najvećim brojem ostvarenih bodova. 
Učeničke stipendije iznose 500,00kn mjesečno, a podijeljene su 2 stipendije prema općem uspjehu, 2 stipendije prema materijalnom statusu i 1 stipendija za deficitarno zanimanje. Studentske stipendije iznose 750,00 kn mjesečno, a podijeljene je 8 stipendija prema Općem uspjehu, 4 stipendije prema materijalnom statusu i 3 stipendije prema deficitarnosti zanimanja. 
Pranić objašnjava kako je Pravilnik o stipendiranju detaljno napravljen i izglasan na Gradskom vijeću, tako da je proces ocjenjivanja maksimalno transparentan i svi prijavitelji su mogli unaprijed samostalno izračunati koliki će imati broj bodova, i sami procijeniti da li sa svojim bodovima ulaze u konkurenciju za stipendiju. 
'Moramo ulagati u obrazovanje mladih, te im moramo dati što više razloga za povratak u Vrgorske krajeve, te da nam se vrate sa svježim i modernim idejama kako učiniti naš Vrgorac još boljim mjestom za život', kaže Pranić i ističe kako su stipendije studentima i učenicima samo dio projekta "Znanjem za Vrgorac" kojim žele potaknuti izvrsnost i pokazati da Grad može i želi biti potpora učenicima i studentima. 'Osim stipendija, ove godine ćemo nagrađivati učenike i njihove mentore za vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, te ćemo nagrađivati diplomske i doktorske radove koji za temu imaju problematiku Grada Vrgorca. Kao pomoć roditeljima, sufinanciramo nabavu školske opreme za prvašiće, a radimo na programu produženog boravka u školi za "one koji žele znati više", te uz pomoć županije sufinanciramo nabavu udžbenika za učenike OŠ. Nadam se da će sve ove mjere dugoročno dati pozitivne rezultate i potaknuti nas da ih u narednim godinama još više povećam', kaže Pranić. (gradonačelnik.hr).