Gradonačelnica Zlatara potvrdila rezultate svoga rada nominacijom za Ženu godine

Jasenka Auguštan Pentek zahvalila se je na svom Facebook profilu časopisu Zaposlena za nominaciji za ženu godine, čiju pobjedu nije odnijela, ali je zadovoljna i samom nominacijom, jer je prepoznat njezin rad u Zlataru i SDP-u, ali i zato što se kroz takav izbor promovira važnost žena u društvu i profesionalnom životu. Ona je svoj rad dokazala raznim projektima pokrenutima i realiziranima u Gradu, a za nju je najvažniji dogradnja vrtića. Prošli tjedan je krenula realizacija projekta WIFI4EU. Smatra da bi se više obrazovanih žena trebalo i politički angažirati.

- Svjesni smo da ženama nije uvijek lako i da smo kao društvo često samo deklaratorno zagovornici ravnopravnosti spolova. U Hrvatskoj su u svega 13 gradova gradonačelnice žene i to je zaista malo, pogotovo kad znamo da se radi o uspješnim i dobrim pričama i ženama koje svojim čvrstim stavovima često zarade podršku i simpatije medija i javnosti. U Hrvatskoj je samo 19 zastupnica bilo izabrano na posljednjim parlamentarnim izborima u Sabor, danas ih je 30. To nam govori da se politika možda još uvijek smatra „muškim“ poslom, iako su neke od najuspješnijih političarki i u Hrvatskoj i u svijetu bile žene  - kaže gradonačelnica Zlatara i dodaje kako se je nedavno, u cilju doprinosa osnaživanja žena u politici,  priključila hvalevrijednoj inicijativi osnivanja neformalne Ženske mreže dužnosnica u lokalnoj samoupravi, koju su između ostalog podržale i norveška i kanadska ambasada.

- Cilj naše platforme je osvijestiti važnost žena u politici i hrvatskoj javnosti te potaknuti mlade obrazovane žene na politički angažman. Sigurna sam da ćemo kroz ovu platformu vješto komunicirati da su „ženske kvalitete“ upornosti, posvećenosti timskom radu, požrtvovnosti, empatije i strasti dodana vrijednost u rješavanju izazova i nužnost za kvalitetan politički život - komentira.

 

Kaže nam da je i prije šest godina, kada se je odlučila politički aktivirati na lokalnim izborima u Zlataru, bila svjesna da je ženama u politici znatno teže, no da je htjela svojim idejama, aktivnošću i novim inicijativama pridonijeti oživljavanju gospodarskog, kulturnog i javnog života u Zlataru.

- Htjela sam i nadam se da sam dosad to i pokazala svim stanovnicima Zlatara i osigurala kvalitetniji i bolji život u gradu. Drago mi je da sam sa svojim timom pokrenula brojne infrastrukturne projekte, da smo uspješni u financiranju projekata i programa europskim sredstvima, da smo od „grada slučaja“ došli do grada s većim prihodom po stanovniku koji je uredno ocijenjen „peticom“ za financijsku transparentnost. Možda više od brojki, postali smo grad u kojem se ugodno živi, koji je zanimljiv investitorima i koji je danas drugačija i ugodnija sredina – kaže Auguštan Pentek. 

Grad je uspjela ove godine izvući iz financijskih problema, nastalih ranijih godina, te i po prvi puta izdvojiti novac za poticaje poduzetnika i započeti gradnju infrastrukture za privlačenje ulagača.

U nedavnom intervjuu gradonačelnica nam je rekla kako je najvažniji projekt trenutačno u gradu dogradnja vrtića, a najveći sanacija i dogradnja dvorane Sokolane. Pohvalila se je i dobrom iskorištenom novcu iz EU fondova, kojeg je u dvije godine povučeno oko 21 milijuna, pa je tako primjerice taj novac usmjeren za aktivnosti vezane za održivo gospodarenje otpadom, za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Donja Batina – Zlatar Bistrica, za WIFI4EU za instalaciju bežičnog interneta, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, gradnju nogostupa….

Inače, realizacija projekta WIFI4EU je krenula prošli tjedan.

– Postavljaju se uređaji, a sada je na Gradu da napravi još neke tehničke zahvate i kupi dodatne uređaje kako bismo pokrili točke koje smo željeli. Odlučili smo se na zlatarski trg, park, centar grada, Gradsku knjižnicu, Galeriju izvorne umjetnosti, područje oko DVD – a i Sokolane, a kako brojni posjetitelji i turisti dolaze i do Crkve Marije Snježne u Belcu, Martinščinu i Donju Batinu, a radimo na razvoju turizma, vodili smo računa da se i tamo omogući besplatni internet – kaže gradonačelnica. 

Od predstojećih projekata nabraja realizaciju energetske obnovu sustava javne rasvjete, sanaciju klizišta, reciklažno dvorište,  uređenje sva četiri groblja, energetsku obnovu upravne zgrade,  fitness/street workout park itd. (L.K.)