Karlo Starčević, Ivica Knežević i Darinko Dumbović

Gradonačelnici Gospića, Petrinje i Delnica traže pomoć od Vlade: Proglasite područje od strateškog interesa!

Nakon što se nedavno pojavila inicijativa za spas Dalmatinske zagore koju su pokrenuli gradonačelnici Vrgorca, Knina i Sinja – Ante Pranić, Marko Jelić i Kristina Križanec –  načelnik Zadvarja Ivan Krželj, zamjenik načelnika Podbablja Mate Matković te saborski zastupnik Miro Bulj, sličan je apel upućen i od gradonačelnika Gospića, Delnica i Petrinje.

Tako su se u Gospiću sastali Karlo Starčević, Ivica Knežević te Darinko Dumbović kako bi razgovarali o strateškom položaju Gorskog Kotara, Like i Banovine, kao i o održivosti življenja na ovim prostorima. Naime, socio-ekonomska situacija na ovim je prostorima znatno nepovoljnija u odnosu na ostale kraje Hrvatske te su, upravo iz tog razloga, ovi gradonačelnici shvatili kako je krajnje vrijeme na to reagirati – i to prema Vladi.

„Ovim je inicijalnim sastankom dogovoreno zajedničko nastupanje gradova Gospića, Delnica i Petrinje prema Vladi RH. Točnije, ovo je prvi korak u procesu kojim ćemo tražiti pomoć iz Centra, prvenstveno zbog nemoći naših gradova u rješavanju ove gospodarske krize koja je još uvijek snažna na ovim prostorima. Jednostavno se mora s nečim krenuti i pronaći rješenje koje će čim prije pokrenuti ove krajeve“, objasnio je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Dogovoreno je kako će zajedničkim nastupom prema Vladi RH ishoditi prihvaćanje jednog strateškog programa za prostore Gorskog Kotara, Like, Banovine i Dalmatinske Zagore, pošto su na tim prostorima otežani uvjeti življenja i vidljiva je nejednakost u usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske.

Stoga, dogovoren je i prijedlog za Vladu RH kojim bi se što prije navedene prostore označilo „prostorima od strateškog interesa“, što bi išlo ruku pod ruku s razvijanjem strateškog programa upravljanja i kontrole brdsko-planinskim prostorom kao i kontrole iskorištavanja prirodnih bogatstava koja se nalaze u navedenim područjima.

„Ovo je prvi i jedan u nizu sastanaka koji će se odviti, a tematika će i dalje ostati ista. Gradonačelnici Petrinje i Delnica žustri su, kao i ja, u rješavanju ovog kompleksnog problema. Također, svi smo svjesni kako se stvari ne mogu mijenjati preko noći, ali je važno početi“, zaključio je Starčević.

(gradonačelnik.hr)

karlo starčević, Darinko Dumbović, ivica knežević, delnice, Petrinja