Gradonačelnici u Vodicama raspravljali kako postići održivi turizam

Imamo li problem rasta masovnog turizma i treba li ga počet ograničavati, jedno je od je od pitanja o kojem se raspravljalo na panelu o usklađivanju destinacijskog turizma s razvojem zajednice održanom u srijedu na 9. susretu gradonačelnika i poduzetnika kojeg su tjednik Lider i Udruga gradova organizirali u Vodicama. Na ovom panelu svoja iskustva i vizije turističkog razvoja svojih gradova iznijeli su čelni ljudi Novigrada, Vodica, Opatije i Dubrovnika Anteo Milos, Nelka Tomić, Emil Priskić i Mato Franković, a državni tajnik za turizam Tonći Glavina poručio je da Hrvatska nije destinacija masovnog turizma. Glavina je iznio niz pozitivnih pokazatelja – od toga da smo već ove godine postigli turističke brojke koje su planirane tek za 2020., do toga da u prvih šest mjeseci turizam bilježi 12 postotni rast prihoda u odnosu na lani. Također, u obranu teze da nemamo problem s masovnim turizmom, Glavina iznosi i podatke istraživanja po kojima gosti u Hrvatskoj sve više troše, odnosno da je potrošnja po gostu porasla za 20 posto.

S obzirom da se s ljetnim gužvama sve teže nosi i najviše muči Grad Dubrovnik, a zbog toga mu već polako stradava i imidž, gradonačelnik Franković uveo je niz mjera objedinjenih u programu 'Respect city'. Krajnji cilj i težnja Grada Dubrovnika je postići održivi turizam, sa kvalitetnom ponudom i gostima. S obzirom da najveću gužvu i opsadu u Duborvniku stvaraju jednodnevni gosti i gosti s kruzera, Grad Dubrovnik ograničit će i regulirati termine njihovog dolaska. Ne želimo nikoga otjerati, već svim gostima želimo omogućiti da dođu u terminu kada će bolje i kvalitetnije moći doživjeti grad, kaže Franković. Najbolja ilustracija dimenzija opsade turista s kojom se Dubrovnik ljeti bori jest podatak koji je iznio, a po kojemu je gradska infrastruktura predviđena za 45 tisuća stanovnika, a Dubrovnik u ljetnim mjesecima okupira još toliko turista.

I dok se Dubrovnik pokušava obraniti od opsade turista, ključni cilj Novigrada je, kazao je Anteo Milos, produžiti turističku sezonu kvalitetnom ponudom, a posebno gourmet turizmom, jer – najbolji gosti i najveći potrošači su oni koji dolaze izvan turističke sezone. Inače, Novigrad u posljednjih deset godina ima porast noćenja od sto posto, no ono što ih brine je preveliki broj apartmana koji čine preko 60 posto građevina u Novigradu. 'To se pokazuje kao problem. Velik broj domicilnog stanovništva pokazao je negativan stav prema daljnjoj izgradnji aparmana. Možda je to tako i iz sebičnih razloga – korisnici apartmana zauzimaju plaže za koje stanovnici misle da su njihove', kaže Milos.

Dogradonačelnik Opatije Emil Priskić također je istaknuo da budućnost turizma toga grada vidi u povećanju kvalitete ponude usluga i sadržaja, pa onda i cijena, s obzirom na to da se Opatija ne može širiti zbog geografskih ograničenja. 'Pri razvoju naših destinacija moramo ići u smjeru povećanja kvalitete, to je jedini mogući smjer. Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić istaknula je kako se i oni trude produžiti sezonu, čemu im je, među ostalim pridonijela i novouređena plaža Vruje, koja ima 'bazen' s toplom vodom koji omogućava ugodno kupanja i izvan same sezone. Osim toga, u Vodicama rade na proširenju sadržaja i smještajnih kapaciteta, a naredna faza projekta uređenja plaža bit će im dodavanje tematskih plaža. (gradonačelnik.hr)