Gradonačelnik Bassanese u pismu županu: Uvrstite umašku srednju školu u proračun, obrazovanje je pitanje opstojnosti

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese uputio je otvoreno pismo županu Istarske županije Valteru Flegu u kojemu ga poziva da u izradi proračuna za 2019. godinu osigura i novac za izgradnju srednje škole u Umagu. Bassanese podsjeća na Pismo namjere o izgradnji srednje škole u Umagu koje su Grad Umag i Istarska županija potpisali 26. ožujka 2014. godine, te župana moli da, kao jedini ovlašteni predlagatelj županijskog Proračuna za 2019. godinu, predloži i prihvati iznos od 20 milijuna kuna kao udio Istarske županije za izgradnju srednje škole u Umagu.

'Dopustite da Vas podsjetim da Vam Grad Umag svake godine pred donošenje županijskog Proračuna uredno dostavlja Amandman ili Zamolbu za uvrštenje izgradnje srednje škole u Umagu u županijski Proračun. No, ustrajno i redovito nailazimo na odbijanje s Vaše strane kao župana, stoga želim vjerovati da razumijete značaj i vrijednost izgradnje srednje škole u Umagu te prihvaćate javno otvoreno pismo u ime građana Umaga.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Županija osnivač srednjih škola i da je na Županiji obveza izgradnje istih, građani Umaga godinama strpljivo čekaju svoj red, no bezuspješno. Svjesni smo da su financije Istarske županije ograničene te da je novo zaduženje Županije gotovo nemoguće zbog već postojećeg zaduženja i ograničenja. Upravo stoga, kako bi Vam olakšali financijsko opterećenje, predložili smo Vam višegodišnju i zajedničku faznu izgradnju. Kao što Vam je poznato, Grad Umag je spreman dati svoj financijski doprinos i sudjelovati s 50% ukupnih troškova izgradnje, odnosno 20 milijuna kuna za prvu fazu, kako bismo zajednički izgradili srednju školu u sljedeće dvije godine. Grad Umag je osigurao zemljište i potrebnu infrastrukturu o vlastitom trošku.

Kao gradonačelnik Umaga, grada koji je proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj po pitanju obrazovanja, demografije i socijalne politike te koji predstavlja primjer svega onoga dobroga što činimo za obrazovanje, pritom podižući kvalitetu obrazovanja Istarske županije, želim vjerovati da Vam je navedeno priznanje dovoljan pokazatelj da smo neopravdano zakinuti, i to upravo na području srednjoškolskog obrazovanja, a koje je u ingerenciji Županije', poručuje u svom pismu gradonačelnik Bassanese i naglašava da je obrazovanje pitanje opstojnosti svakoga mjesta i civilizacijski doseg, te zalog za budućnost, a ne političko pitanje. Poziva stoga župana da, kao odgovorna osoba, uvrsti umašku srednju školu u Proračun Istarske županije i time dokaže da u Istri ne vrijede dvostruka mjerila i da je u Istri raznolikost zapravo bogatstvo, a ne problem.

'Mladi su naša budućnost, i sukladno našim funkcijama moramo odgovorno brinuti o njima. Mi smo u Umagu na razini naših obveza i nadležnosti pokazali da to razumijemo i da činimo sve kako bi im omogućili najbolje uvjete za razvoj i rast. Poštovani g. Flego, sada je na Vama red da to isto pokažete, jer je navedeno u Vašoj nadležnosti kao Župana', zaključuje Bassanese.

Podsjetimo, Grad Umag u našem je velikom izboru najboljih gradova proglašen najboljim gradom na području demografije i obrazovanja, a u nizu parametara koji su u ovom izboru uzeti u obzir, ostvarenom rezultatu svakako je – uz besplatne vrtiće za koje Grad Umag izdvaja 20 milijuna kuna godišnje, pridonijela i činjenica da su jedini grad koji je, iako to nije u njihovoj nadležnosti, samostalno krenuli u projekt gradnje srednje škole za koju će samo u prvoj fazi – do 2020. , izdvojiti 40 milijuna kuna. (gradonačelnik.hr)