Gradonačelnik Čakovca: Nema dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje ovršenih

Izvor: SDP

Gradonačelnik Grada Čakovca, Stjepan Kovač, prošli je tjedan problematizirao prijedlog izmjene i dopune Ovršnog zakona. Naime, izmjena zakona, između ostalog podrazumijeva i osiguravanje prava na smještaj, i to u trajanju od 18 mjeseci. Na taj način u funkciju bi se stavile nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje trenutno nisu iskorištene.

Iako se prijedlog u teoriji čini ostvariv i realan, realnost je nažalost posve drugačija. To dokazuje i primjer Grada Čakovca, koji pripada redu financijski stabilnijih hrvatskih gradova, no ipak nema kapacitete za zbrinjavanje većeg broja ovršenih ljudi.

„Pozdravljam svaki socijalno usmjeren prijedlog koji će doprinijeti rješavanju stambenog pitanja građana opterećenih ovrhama i raznim nametima. Dobra namjera očigledno je prisutna, međutim sama izmjena zakona nije testirana u praksi. Primjerice, mi u Čakovcu imamo listu čekanja od dvadeset ljudi na 104 socijalna stana koji su trenutno puni. Jednostavno nemamo dovoljno kapaciteta da bismo osigurali i smještaj drugim sugrađanima kojima je ovršena nekretnina.“ – poručio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač kolegama u Saboru.

Svako zbrinjavanje podrazumijeva i smještaj u objektima koji su prilagođeni obiteljskom životu i s dostatnom razinom sigurnosti.

„Cilj ne može biti smještanje obitelji u neodgovarajuće i zapuštene objekte. Ponavljam, pozdravljam dobru namjeru, ali apeliram na Vladu da predloži konkretno, odgovarajuće rješenje koje neće biti populističko i s namjerom podilaženja građanima. Ovaj prijedlog ne samo da može ugroziti i ostale socijalno osjetljive skupine, već postoji i opasnost od dodatnog produbljivanja podjele u društvu kojoj trenutno svjedočimo. To je jednostavno nedopustivo.“ – zaključio je Stjepan Kovač.