Gradonačelnik Kutine na regionalnom susretu lokalnih čelnika o migracijskoj politici

Nakon uspješnog susreta u Filipinima gdje se Gradonačelnik Andrija Rudić susreo s drugim svjetskim gradonačelnicima te raspravljao o ishodima i preporukama za rješavanje aktualne migrantske krize, gradonačelnik Kutine pozvan i u Beograd na regionalni susret čelnika općina i gradova. U dvodnevnom događaju u Begoradu 4. i 5. listopada Grad Kutina ponovno je prepoznat kao važan čimbenik u raspravi o posljedicama migracija, upravljanju migracijama na lokalnoj razini i prilagodbi zajednice kao i nužnoj potrebi znatno bolje koordinacije s državnim vlastima. Put i sudjelovanje na obje konferencije u potpunosti je financijski pokriveno od strane organizatora, a Grad Kutina je prepoznat i potvrđen kao važan faktor u kreiranju migracijske i izbjegličke politike.
„Nakon što sam u Quezonu na Filipinima sudjelovao u razmijeni znanja i učenju o globalnim trendovima po pitanju migracija i sigurnosti te gdje sam kroz primjer Grada Kutine na globalnoj razini predstavio dobre rezultate i dobar model koji smo ostvarili, izuzetno sam ponosan što smo pozvani na sudjelovanje i na forumu u Beogradu.", istakno je gradonačelnik Kutine i dodao: "Kroz susret s gradonačelnicima gradova na izbjegličkoj ruti cilj mi je prvenstveno ostvariti dobar kontakt i suradnju, da zajedno pronađemo učinkovite metode i mjere kojima ćemo na regionalnoj razini pristupiti izazovu migracija. Sudjelovanjem u panelu „Razumijevanje izravnog utjecaja migrantske i izbjegličke krize na domaće i tranzitne općine“ cilj mi je stvoriti konstruktivnu raspravu, ali i iznjedriti konkretna rješenja koja su moguća prvenstveno za sigurnost i prilagodbu naših građana, a potom i samih migranata. Ovo je dodatno priznanje našem gradu Kutini i našoj politici po pitanju dobre organizacije prema izbjeglicama“ – naglasio je gradonačelnik Andrija Rudić.
Cilj panela u Beogradu na kojem je sudjelovaoe gradonačelnik Kutine jest rasprava o izazovima lokalnih zajednica u migrantskoj i izbjegličkoj krizi koja prožima Europu, ali i svijet. Kroz raspravu s lokalnim samouprava cilj je upoznati prakse, iskustva, ali i iznjedriti inovativna rješenja kako bi se lokalno stanovništvo što bolje pripremilo na migracije, ali i što migracijski val znači za lokalne samouprave. Budući da je gradonačelnik Andrija Rudić na obje konferencije uvaženi gost panela te Grad Kutina važan čimbenik u raspravi o migracijama i izbjegličkoj politici, troškovi putovanja i smještaja su podmireni od strane organizatora. (Grad Kutina)