Gradovima na raspolaganju 300 milijuna kuna iz EU fondova za duži rad vrtića

Početkom prošlog mjeseca otvoren je zajednički natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – ”Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ – koji se odnosi na usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom vrtićke dobi. Naime, iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 300 milijuna kuna za produljenje radnog vremena vrtića, odnosno za uvođenje poslijepodnevne smjene koja će biti besplatna za roditelje, a najavljeno je kako bi vrtići s ovakvim načinom rada krenuli od jeseni.

Na natječaj se mogu prijaviti vrtići (prema popisu Ministarstva znanosti i obrazovanja) i jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi i općine. Vrtićima, koji su ciljna skupina ovog natječaja, pruža se mogućnost produljenja radnog vremena u skladu s potrebama roditelja, bolja opremljenost vrtića osnovnom, didaktičkom i drugom opremom, jačanje kapaciteta odgojitelja/ica, stručnih suradnika/ica i kuhara/ica te mogućnost razvoja posebnih programa i pružanja unaprijeđene usluge.

Sredstva koja se dodjeljuju kroz poziv iznose 300 milijuna kuna. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može zatražiti iznosi 500 tisuća kuna, a najviši iznos iznosi 15 milijuna kuna. Projekti se financiraju u iznosu od 100% prihvatljivih troškova do iscrpljenja sredstava, iz sredstva Europske unije (Europski socijalni fond) 85%, a iz Državnog proračuna RH 15%.

Od objave poziva 8. ožujka 2018. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održalo je pet info-radionica (dvije u Zagrebu i po jednu u Samoboru, Vodicama i Splitu) za više od 200 predstavnika potencijalnih prijavitelja, s ciljem pružanja informacija vezanih uz poziv, prihvatljivost prijavitelja i aktivnosti te pripremu projektne prijave.

Kako nam kažu iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a prema upitima koji im pristižu od potencijalnih prijavitelja i posjećenosti info-radionica, evidentno je da vlada velik interes vrtića jer su sve dosad održane radionice izuzetno popunjene. Na info-radionice se prijavljuju predstavnici jedinica lokalnih samouprava, vrtića te regionalnih razvojnih agencija.

Slijede radionice u Zadru, 13. travnja, 19. travnja u Vukovaru, 20. travnja u Osijeku, 24. travnja u Dubrovniku, 27. travnja u Puli, 4. svibnja u Čakovcu, 8. svibnja u Karlovcu, 11. svibnja u Varaždinu, 16. svibnja u Šibeniku te 25. svibnja u Puli. Ažurirani plan održavanja objavljuje se i na web stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Također, iz Ministarstva poručuju kako se, s obzirom na to da se radi o otvorenom natječaju i radionicama koje će se odvijati sve do kraja svibnja, same prijave očekuju u značajnijem broju tek od tada, do kada će se svi moći detaljnije i bolje upoznati sa svim mogućnostima financiranja koje ovaj natječaj nudi i koje su brojne.

Isto, u tijeku je i anketno istraživanje potreba roditelja za produženim radom koje provode sami vrtići tako da će s procjenom ukupnog interesa trebati pričekati još određeno vrijeme, ali po prvim pokazateljima, kako je navedeno, ono je veliko.

(gradonačelnik.hr)