INTERVJU Ivo Dujmić

Gradsku birokraciju ćemo prilagoditi potrebama građana

Slijede promjene u sastavima nadzornih odbora i upravnih vijeća u gradskim tvrtkama i ustanovama, a tamo gdje je to potrebno, doći će i do promjena u vodstvu tvrtke ili ustanove sve s ciljem da unaprijedimo poslovanje, s jedne strane, a s druge kako bismo bili učinkovitiji i prije svega na usluzi građanima, najavljuje novi/stari gradonačelnik Opatije dodajući da će fokus gradske vlasti sada biti na razvijanju koncepta pametnog grada

Nakon dva mandata koja je uspješno odradio kao SDP-ov gradonačelnik, Ivo Dujmić svoj treći mandat na čelu Opatije izborio je kao nezavisni kandidat, u žestokom srazu sa kandidatom svoje bivše stranke. Započeo ga je, pak, najavom impozantnog paketa pronatalitetnih mjera među kojima je najviše odjeknulo podizanje naknada za novorođenčad na čak 10 tisuća kuna. Čime još planira obilježiti svoj treći mandat i kako očekuje da će surađivati sa Gradskim vijećem, u kojem više nema stranačku podršku kao u protekla dva, razgovarali smo sa gradonačelnikom Dujmićem.

G. Dujmić, nove pronatalitetne mjere koje ste najavili izazvali su super pozitivne reakcije i odobravanje javnosti. Kakve reakcije očekujete u Gradskom vijeću, s obzirom da u njemu u ovom mandatu nemate svoju većinu i sigurnu podršku?

- Očekujem konstruktivne i pozitivne reakcije, s obzirom da se radi o mjerama i programima koje će omogućiti bolji i kvalitetniji život svim Opatijcima. Godinama smo radili na tome da Opatija krene naprijed i doživi jedan novi investicijski ciklus, ali uz sve infrastrukturne projekte trebamo konstantno raditi na tome kako bi Opatija i dalje bila prva! Prva u brizi za mlade i one starije, prva po radnim mjestima, po prosperitetu i stabilnosti. Opatija i njeni građani su najbitniji, zato i očekujem podršku svih vijećnika Gradskog Vijeća, ne samo većine, jer oko ovih važnih tema treba postojati sloga i konzensus.

Kakvu općenito očekujete suradnju sa Gradskim vijećem u ovom mandatu? SDP-ova koalicija u njemu ima većinu, a Vaši odnosi sa bivšom strankom i zamjenikom protiv kojega ste se borili na izborima, Fernandom Kiriginom, jako su se zaoštrili. Kako će to funkcionirati, hoćete li moći nesmetano provoditi svoj program ili se pribojavate političkih opstrukcija i pokušaja rušenja?

- Očekujem konstruktivnu i pozitivnu suradnju, borbu konkretnim mjerama i programima. Moramo nastaviti ići naprijed, a to uključuje i ostvarenje izbornog programa, koji je kod svih politički aktera bio vrlo sličan, gotovo jednak.
Što se tiče pitanja oko većine u Gradskome vijeću, većinu ima koalicija od 8 stranaka, koja zajedno čini većinu 9 vijećnika, dok SDP tu ima svega 2 svoja vijećnika, od ukupno njih 17 u Vijeću. Za stvaranje većine u Gradskome vijeću bila im je potrebna i postizborna suradnja sa Akcijom mladih, koja je na kraju dobila predsjednika Gradskog vijeća. No suradnja sa svima njima će sa naše strane biti konstruktivna i u interesu svih građana Opatije, što smo već dokazali glasovanjem za gosp. Kurelića iz Akcije mladih kao predsjednika Gradskog vijeća.
Također, moji odnosi sa bivšom strankom nisu zaoštreni. Naime od početka sam vodio pozitivnu kampanju rezultata i programa. Druga strana i moji dojučerašnji zamjenik odlučio se za drukčiji pristup. Koristili su se lažima i podmetanjem te meni i mome izbornom stožeru predbacivali nešto što nismo radili, te su na taj način htjeli stvoriti odbojnost građana prema meni. S obzirom na razinu negativizma i destrukcije koju su pokazali, već ranije sam prije održanih izbora izrazio svoje mišljenje da onaj tko izgubi izbore bi se trebao iz moralnih razloga povući, i prepustiti svoje mjesto u Gradskome vijeću drugome kandidatu.

Na koga u Vijeću računate kao partnera i podršku za svoje projekte i prijedloge?

- Sa naše strane vladaju pozitivni stavovi i pružena je ruka suradnje prema svima. Vjerujem da svi gradski vijećnici dijele iste ciljeve te će Vijeće biti konstruktivno.

Dva mandata ste grad vodili kao SDP-ov gradonačelnik, treći ste osvojili kao nezavisni kandidat u žestokom i tijesnom okršaju sa svojom bivšom strankom. Što mislite da je presudilo kod građana da su izabrali Vas?

- Presudila je upravo pozitivna kampanja rezultata i programa. Sugrađanima sam nudio stabilnost i nastavak rada i razvoja. Prezentirali smo im konkretne mjere i ciljeve. Nisam se bavio protukandidatima. Iza mene stoje već dva manadata predanog rada i realizacije programa, stoga su sugrađani znali da mi mogu vjerovati i ponovo dati povjerenje.

Hoće li, osim promjene Vašeg statusa, biti i nekih promjena u načinu upravljanja gradom?

- Sigurno da će biti, na početku svakog svog mandata radio sam određene promjene u radu Gradske uprave kako bi poboljšali servis građanima i unaprijedili pojedine segmenete. Nedavno sam već najavio i na konstituirajućoj sjednici Vijeća da nas očekuju određene promjene u načinu upravljanja gradom i gradskih tvrtki.

Možete li biti konkretniji, što će se mijenjati?

- Konkretno, slijede promjene u sastavima nadzornih odbora i upravnih vijeća u gradskim tvrtkama i ustanovama, a tamo gdje je to potrebno, doći će i do promjena u vodstvu tvrtke ili ustanove sve s ciljem da unaprijedimo poslovanje, s jedne strane, a s druge kako bismo bili učinkovitiji i prije svega na usluzi građanima.

Što se gradske uprave tiče, fokus će biti na jačem razvijanju koncepta pametnoga grada i implementaciji novih tehnologija, koji će omogućiti kvalitetniju i jednostavniju komunikaciju građanima, ali i turistima u našem gradu. Planiramo kvalitetnije naglasiti unutar gradske uprave segmente nadležne za mlade, poduzetništvo i turizam jer nužno je i da se birokracija prilagodi realnom životu građana i njihovim potrebama. Trenutno razmatramo koncepcije, dakle, već smo krenuli sa ovim procesima; inače, upravo se pripremamo da gradska razvojna tvrtka Opatija 21 preuzme upravljanje parkiralištima na javnim površinama, kada uskoro istekne ugovor s dosadašnjim koncesionarom. Ujedno, Opatija 21 vodit će i gradnju dvoju novih garaža koje planiramo izgraditi, pa se i ovdje razmatraju mogući modeli.

Fokusiramo se na razvoj OPG-ova i uzgoj zdrave hrane

Osim turizma, koji su još razvojni potencijali Opatije i koliko su oni iskorišteni?

- Posebno smo sada fokusirani na revitalizaciju opatijskoj zaleđa, u kojem leži jako puno potencijala na gospodarskom planu. Primarno kroz razvoj raznih OPG-ova (čija osnivanja Grad i potiče kroz program poticanja poduzetništva) te uzgoja zdrave hrane jer vidimo i veliki sinergijski potencijal kroz plasman tih proizvoda iz OPG-ova opatijskog zaleđa u opatijske restorane i hotele.

Vratimo se na Vaš paket pronatalitetnih mjera. Što te mjere, sve zajedno, znače za opatijski proračun? Koliko će to koštati i odakle novac?

- Na Gradsko vijeće upućujem izvještaj o izvršenju proračuna za 2016. godine gdje smo završili pozitivno i rebalansom možemo rasporediti dio sredstava za nove mjere (vrtić, udžbenici, naknade za novorođenčad).

Koji će još, osim pronatalitetne politike, biti Vaši ključni prioriteti u ovom mandatu? Što građani mogu očekivati u iduće četiri godine?

- Mogu očekivati izglasavanje tih mjera za bolji i kvalitetniji život Opatijaca, oko toga vjerujem u konsenzus svih političkih aktera. Izgradit ćemo dvije garaže koje sam spomenuo, jednu na Gorovu u blizini centra Gervais, a drugu u Voloskom na Črnikovici. Nastavljamo sa uređenjem plaža, poput plaže Slatina koja je sada prioritet zajedno sa prostorom Pančere. Sve u svemu radit ćemo na tome da Opatija ponovno zablista u svom punom sjaju.

Koliko u idućem mandatu računate na EU fondove, koji su ključni projekti koje planirate realizirati EU novcem?

- Grad Opatija u katalogu identificiranih projekata s potencijalom za realizaciju do 2020.g. ima tridesetak projekata, koji su u različitim razinama pripremljenosti. Projekti su različitih karaktera, namijenjeni razvoju infrastrukture, društvenog poduzetništva, kulturne baštine, socijalnih programa te projekata energetske učinkovitosti. Prije par dana završili smo prijavu na EU fond Interreg Green 3 P sa ukupnim budžetom od 2,1 mil eura. Fond je namijenjen razvoju sustava upravljanja i dijelom obnove infrastrukture opatijskih parkova. Kao glavni partner u ovom međunarodnom projektu očekujemo bespovratna sredstva u visini od 815.000 eura. Preko Urbane aglomeracije Rijeke prijavili smo projekte iz društvenih djelatnosti za mlade i treću životnu dob, te projekt start up inkubatora za kreativni turizam. U sklopu Urbane aglomeracije Rijeka očekujemos redstva za nastavak obnove Amerikanskih vrtova, park Angiolina I Villu Angiolina.

EU novcem gradimo obnavljamo vodovodne i kanalizacijske sustave. U ovom mandatu očekujem još značajniji udio u strukturi izvora financiranja projekata iz sredstva EU fondova.

Koliko je Opatija dosada bila uspješna u povlačenju EU novca, koju vrijednost projekata ste uspjeli realizirati?

- Opatija je do sada sve skupa povukla ukupno oko 40 milijuna kuna.

I na kraju, kako kao novopečeni nezavisni kandidat gledate na pravi boom nezavisnih gradonačelnika na ovim izborima? Što ovaj trend govori i znači za lokalnu poliku?

- To znači da građani na lokalnoj razini prepoznaju osobu i kvalitete. Prepoznaju kome mogu više vjerovati i za koga žele da predstavlja njihov Grad. Na lokalnoj razini je “visoka” politika i stranačka pripadnost i preferencije sigurno manje bitna. Nema tu retorike “mi ili oni”, već sam siguran da je najbitniji čovjek i rezultati koje stoje iza njega. (gradonačelnik.hr)

intervju, ivo dujmić, Opatija, gradonačelnik