Grubišno Polje nakon 20 godina ponovo dobiva Centar za socijalnu skrb

Točno dvadeset godina nakon što je ukinut, te nakon desetak godina nastojanja i truda gradske vlasti da se u grad vrati, 1. siječnja 2018. godine u Grubišnom Polju bi svoja vrata ponovno trebao otvoriti Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje. Naime, tako proizlazi iz zaključaka sastanka održanog početkom tjedna u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na kojemu su se s predstavnicima ministarstva na čelu s pomoćnicom ministrice mr.sc. Majom Vučinić Knežević i njezinim suradnicima sastali gradonačelnik Zlatko Mađeruh, saborski zastupnik Miro Totgergeli, te pročelnici Marija Jungić i Željko Margeta.
Riječ je o završnim razgovorima oko realizacije projekta povratka Centra u Grubišno Polje, koji je ukinut 1. siječnja 1998. godine.

-On za sobom vuče četiri nova radna mjesta, kvalitetniju uslugu ljudima u potrebi, te je važan dobitak cjelokupnim nastojanjima u pomoći ljudima u socijalnim potrebama na području grada-rekao je gradonačelnik Mađeruh, dodajući kako je ideja vraćanja Centra u Grubišno Polje imala potporu ravnatelja daruvarskog. 
Kako bi Centar počeo s radom 1. siječnja 2018. godine Grad mora pronaći prostor, a jedan od najvjerojatnijih je na prvom katu poslovno-kulturne zgrade Otkos 10, koji bi Grad trebao urediti i pripremiti za useljavanje Centra. Gradonačelnik kaže kako je izgubljeno puno u proteklih dvadeset godina, koliko je na području našega grada, kao jedina u gradovima na području županije, djelovala podružnica i to daruvarskoga Centra za socijalnu skrb, a ne kao samostalni centar.

-Ponajprije su korisnici izgubili materijalno, potom usluge, potrošili su hrpu novca jer su za pojedine usluge morali putovati u Daruvar, a najveći je gubitak što nisu imali adekvatnu ponudu struke-ističe prvi čovjek Grada, koji će se u sutra, sada u Grubišnom Polju, ponovno sastati s predstavnicima Ministarstva kako bi dogovorili brojne druge detalje i uvjete koje valja ispuniti prije otvorenja Centra.

-Očekujemo da ćemo radom novog Centra imati bolju suradnju koja je do sada izostajala, iako je Grubišno Polje jedan od primjernih gradova koji izdvaja za socijalu-ističe Z. Mađeruh. Tomu svjedoči istraživanje portala gradonacelnik.hr, prema kojemu je Grubišno Polje za razdoblje od 2013. do 2015. godine peti grad u Hrvatskoj prema izdvajanjima za socijalu. Naime, u tom je razdoblju imao socijalna izdvajanja u visini 10,51 posto proračuna. (RGP)