Grubišno polje: Potpisan ugovor za izradu nove Strategije razvoja turizma

Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh je danas s Damirom Novotnyjem, direktorom T&MC grupacije za konzultantske usluge, potpisao ugovor prema kojemu će grupacija izraditi Strategiju razvoja turizma na području Grada Grubišnoga Polja za razdoblje od 2018. do 2025. godine.

Riječ je o dokumentu na kojemu bi se trebao temeljiti razvoj turizma kao jedne od sastavnica gospodarskoga razvoja na području grada, a time i zadržavanja stanovništva u ovom kraju. Izrada strategije bit će financirana iz sredstava Programa Ruralnoga razvoja putem mjere 7.1.1.

Novotny je naveo kako su pojedine zemlje u okruženju u velikoj mjeri koristile EU fondove za financiranje projekta za osnaživanje turističkoga sektora u Panonskoj regiji.

„Prema projektima koje smo već proveli, a koji su doveli do povećanja broja dolazaka i turista, očekujemo da će se isto dogoditi i u vašoj sredini. Važno je osigurati smještajne, ali i druge kapacitete, jer iskustva govore da turisti koji odsjedaju dva, tri dana više troše od jednodnevnih. To generira potražnju za lokalnim proizvodima i raznim uslugama, što dovodi do otvaranja radnih mjesta“, ističe D. Novotny. Upravo s tim ciljem sukladno potpisanom ugovoru T&MC grupacija ima zadatak izraditi Strategiju u roku 90 dana, za što će biti izdvojeno 87,5 tisuća kuna.

S obzirom na to da je kontinentalni turizam, kao do sada najslabija karika ukupnoga u Hrvatskoj, sve popularniji među turistima iz srednje i zapadne Europe i Grad Grubišno Polje bi mogao dohvatiti svoj dio kolača.

„Strategija je vodilja i vizija razvoja turizma koju želimo kao nukleus dokumenta pripremiti za grad i lokalnu zajednicu. Ona bi trebala popisati, u temelje utkati ono što imamo postojeće i prema čemu gravitiramo kako ne bi lutali i kako bi što prije polučili rezultate s ciljem ostanka mladih, samozapošljavanja, gastro ponude i drugog. To je gospodarski projekt u turizmu koji može dati rezultate i u smislu ostanka mladih na našem području“, rekao je gradonačelnik Mađeruh. (Grad Grubišno Polje/RGP)