Grubišno Polje: Predstavljen projekt "Proizvodno poduzetnički inkubator"

U hotelu Bilogora i službeno je predstavljen EU projekt 'Proizvodno poduzetnički inkubator Grubišno Polje' koji je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo Gradu Grubišnom Polju, a koji će Grad kao investitor financirati putem Europskoga fonda za regionalni razvoj. Projekt je osmišljen u okviru programa “Konkurentnost i kohezija” te prijavljen na javni poziv naziva “Razvoj poslovne infrastrukture“.

U okviru projekta Grad će u Ulici Ivana Nepomuka Jemešića izgraditi proizvodnu halu za poduzetnike, koju će iznajmljivati prema potrebi: bilo da je riječ o proizvodnoj djelatnosti za male poduzetnike ili obrtnike, ili agropoduzetničkom parku za preradu proizvoda. Naime, kako je prezentirajući ga istaknuo zamjenik grubišnopoljskog gradonačelnika Zlatko Pavičić, inkubator je koncipiran kao cjelina neto površine 1080 četvornih metara s 13 multifuncionalnih prostora: osam proizvodnih hala za poduzetnike početnike, svaka veličine 112 četvornih metara, konferencijska dvorana, uredi, te laboratorij za ispitivanje analize tla i kvalitete poljoprivrednih proizvoda s pratećim sadržajima. Uz izgradnju, opremanje ureda i laboratorija predviđeno je zapošljavanje do pet osoba koje će obavljati aktivnosti u inkubatoru. Inkubator Grubišno Polje će zajedno sa svim popratnim aktivnostima trajati dvije godine. Ukupni iznos projekta je 11 547463,65  kuna, a iznos osiguranih bespovratnih sredstava za ovaj projekt je 11 468 236,82 kuna ili 99,33 posto.

Prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh je rekao da inkubator ima cilj ostvariti gospodarske rezultate koji će otvarati nova radna mjesta, ali i stvoriti uvjete za poduzetničke investicije, što je najbolja natalitetna politika za grad. Pritom je kao glavni potencijal projekta istaknuo ljude koji su ga osmislili i koji će ga izvoditi do konačne realizacije.-To su Jasminka Meheš, pročelnica za financije, Mirjana Starčević, viša stručna suradnica za lokalni ekonomski razvoj, Ivica Ahac, pročelnik za gospodarstvo, Nino Balen, viši stručni suradnik Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije, konzultatska tvrtka Plavi partner, te Željko Margeta, pročelnik za komunalne poslove kao voditelj projektnog tima-kazao je gradonačelnik, dodajući da timu Grada to nije prvi projekt, već su veliko iskustvo stekli na izgradnji pročistača voda, za koji je ostvaren maksimalni iznos EU sredstava od 7,3 milijuna kuna.

Prof. dr. sc. Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je kako ovdje postoje resursi, ali da se valja oslanjati na znanje i podatke koje će nuditi laboratorij. Nazočnima su se obratili i Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva  i obrta, Nino Balen, ispred Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije, te Andrija Vranković iz tvrtke Plavi partner, koja je bila glavni partner u pripremi projektne dokumentacije i prijavi na natječaj.

Državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac je istaknuo da su između 48 inkubatora u cijeloj Hrvatskoj dva na području Bjelovarsko-bilogorske županije, u Grubišnom Polju i Garešnici.-Iza vas je najlakši dio. Najteži je provedba. Postotak od gotovo idealnih 99,33 posto sufinanciranja iz EU izvora govori da je projekt izvanredno pripremljen, pa valja biti pažljiv u provedbi da sve teče prema svim pravilima i zakonima-kazao je V. Žunac. Istaknuo je da se već puno puta uvjerio u pozitivno promišljanje čelnika Grada Grubišnoga Polja u smjeru gospodarstva i ulaganja u poduzetničke zone.-I to je ono što je cilj i daje smisao i daje opstojnost ovoga grada i ljudi koji u njemu žive-zaključuje državni tajnik.

Uz Grad, koji je nositelj programa, partner je Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, a suradnici Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te LAG Bilogora-Papuk. Ugovor je potpisan i u provedbi je postupak javne nabave, nakon kojeg slijedi početak radova planiran za 1. svibnja, koji će trajati godinu dana. Projekt uz financiranje Europskoga fonda za regionalni razvoj traje dvije godine, a nakon toga će biti nastavljen uz sufinanciranje Grada Grubišnoga Polja.

Na predstavljanju su bili još saborski zastupnik Vladimir Bilek, Silvija Modrušan, viša stručna savjetnica i Ivana Gorički, voditeljica Odjela za praćenje projekata iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta,  profesorice Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu Aleksandra Perčin i Željka Zgorelec, te Dijana Turniški voditeljicu Lokalna akcijske grupe “Bilogora-Papuk”, predstavnici HOK-a, te brojni drugi uzvanici.

(grubisnopolje.hr)