Grubišno Polje: Smanjili nezaposlenost, povećali naknade za bebe, sufinanciraju cijenu vrtića i kupovinu prve nekretnine mladim obiteljima

Grad Grubišno Polje iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Od 2016. se nastavlja trend smanjivanja broja nezaposlenih, dok se broj zaposlenih povećava, a provode i razne mjere kojima se uspješno bore protiv negativnih demografskih trendova koji su zahvatili cijelu državu – od naknadi za novorođenčad, koje su 2017. godine i povećali, preko sufinanciranja cijene vrtića, osiguravanja knjiga osnovnoškolcima, do sufinanciranja kupovine prve nekretnine mladim obiteljima.

Naime, 2016. godine u Grubišnom Polju bilo je evidentirano 584 nezaposlene osobe, 2017. godine 488, dok se prošle godine ta brojka smanjila na 386 nezaposlenih. U istom vremenskom razdoblju rastao je i broj zaposlenih osoba kojih je 2016.godine bilo 1249, 2017.godine bilo 1320, a do isteka 2018. godine  broj zaposlenih na području grada povećao se na 1402 osobe.

„Drago mi je da smo došli do tog podatka. Grad Grubišno Polje nudi niz mjera s kojima  pospješujemo ovaj rast zaposlenih na području grada te ostanak i život mladih obitelji na području Grada Grubišnoga Polja.“, poručio je zamjenik gradonačelnika Zlatko Pavičić za Radio Grubišno Polje.

Jedna od mjera kojima Grad Grubišno Polje želi pomoći mladim obiteljima je naknada za novorođenčad, a koja za prvo dijete iznosi 2.000 kuna, za drugo dijete 2.500 kuna, a za treće i svako slijedeće dijete po 3.500 kuna. Tijekom 2017. godine zaprimljeno je ukupno 55 za sredstva namijenjenima novorođenoj djeci, a Grad Grubišno Polje je za njih izdvojio 112 tisuća kuna. U 2018. godini povećao se broj zahtjeva te je 58 roditelja zatražilo za svoju novorođenčad sredstva i Grad Grubišno Polje je izdvojio 138 tisuća kuna. To je jedna mjera gdje pomažemo roditeljima u prvim koracima roditeljstva. Grad Grubišno Polje, naravno, ne može riješiti sva pitanja nataliteta, ali svakako kroz ovu mjeru, i sve ostale, pokazujemo koliko su nam građani Grubišnoga Polja bitni“, poručio je zamjenik Pavičić.

Grad Grubišno Polje pomaže roditeljima i sufinanciranjem cijene vrtića. Grubišnopoljski dječji vrtić broji 149 vrtićanaca, od kojih je 29 predškolaca, a na godišnjoj razini iz gradskog proračuna izdvoji se oko 1,8 milijuna kuna. „Cijena vrtića je 500 kuna, s tim da je za drugo dijete cijena niža, a za treće dijete u vrtiću boravi bez plaćanja. Ekonomska cijena po djetetu iznosi 1.600 kuna, a Grad za svako dijete mjesečno izdvaja 1.016 kuna. Tako ukupno mjesečno izdvajanje iznosi 151 tisuću kuna, a na godišnjoj razini radi se o milijun i 817 tisuća kuna“, poručio je Zlatko Pavičić, ističući kako se ulaže i u infrastrukturu dječjeg vrtića, a sve kako bi unaprijedili kvalitetu predškolskog obrazovanja. Priveli su kraju obnovu dječjeg vrtića u Velikim Zdencima, „U Velikim Zdencima smo promijenili krovište i obnovili fasadu, kupili smo igračke i druge potrepštine.“, rekao je Pavičić, a trenutno rekonstruiraju dječji vrtić 'Tratinčica' u Grubišnom Polju. Radi se o obnovi koja je vrijedna preko 7 milijuna kuna te je financirana iz EU fondova u stopostotnom iznosu. Radovi će završiti kroz 18 mjeseci, a povećati će se kapaciteti za dvije dodatne grupe, napravit će se dvorana za tjelesni te će se uvesti mogućnost pohađanja engleskog jezika.

Grad izdvaja i za osnovnoškolce -  za 2017. godinu kupili su udžbenike učenicima od 1. do 8. razreda, za što su ukupno izdvojili 382 tisuće kuna, dok su prošle godine izdvojili 297 tisuća kuna. „Najveće bogatstvo je kada hodate ulicom i kada vas roditelj zaustavi i kaže koliko mu je ta gradska mjera pomogla.“, osvrnuo se Zlatko Pavičić te poručio kako se pokušava olakšati školovanje studentima i srednjoškolcima, i to kroz stipendije.

„Stipendije studentima idu u dva smjera, imamo stipendije za naše studente 1. godine te stipendije za studente druge i viših godina. Od školske godine 2018./19. imamo i stipendije za učenike srednjih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja. Za stipendiste je u 2018. godini izdvojeno 64 tisuće kuna“, rekao je. Studenti tako mjesečno dobivaju 800 kuna, dok je za učenike srednjih škola osiguran iznos od 500 kuna mjesečno. U akademskoj godini 2018./19. imali  su 6 novih stipendista, za koje su izdvojili 48 tisuća kuna, a u prosjeku za studente izdvajaju oko 160 tisuća kuna godišnje. Financiraju i troškove prijevoza. „Grad Grubišno Polje financira prijevoz učenika srednjih škola sa prebivalištem na području Grada. Grad Grubišno Polje u 2017. godini je izdvojio nešto više od 53 tisuće kuna, a što je ponovljeno u 2018. godini.“, poručio je Pavičić.

S ciljem da zadrže mlade obitelji, ali i privuku nove, Grad Grubišno Polje odlučio se na sufinanciranje kupnje građevinskog zemljišta, kuće ili stana te sufinanciranje izgradnje kuće. „Priznat ćemo trošak do 15.000 kuna, maksimalno do 50% od ukupno prikazanih troškova. Uvjet je da, nakon što kupite kuću, stan ili građevinsko zemljište, 5 godina morate živjeti na toj adresi.“, rekao je zamjenik gradonačelnika. Uz to, mladim obiteljima sufinanciraju i rekonstrukciju stambenog objekta. „Mlade obitelji koje imaju kuću, koje su si stjecajem okolnosti osigurale svoja četiri zida za život, oni će moći ostvariti potporu u iznosu 50% od ukupnih troškova, do visine od 7.500 kuna. Zainteresiranih za ovu mjeru je bilo dosta.“, objasnio je Pavičić te istaknuo kako su za ove dvije mjere osigurali 150 tisuća kuna, a najavio je i mogućnost povećanja sredstva rebalansom proračuna.

Kada se govori o poticanju poduzetništva i gospodarskoj slici grada, uveli su i mjeru za poduzetnike početnike. „Uveli smo mjeru za poduzetnike početnike. Ona osoba koja je otvorila obrt u godini u kojoj se prijavljuje dobiti će subvenciju od 10.000 kuna, naravno za opravdane troškove. Ove godine taj smo iznos podignuli na 12.000 kuna.“, poručio je Pavičić. U 2018. godini tako je otvoreno 8 novih obrta, dok je u 2019. do ovoga trenutka otvoreno 5 te se očekuje povećanje.

Zamjenik gradonačelnika osvrnuo se i na projekt izgradnje Proizvodno poduzetničkog inkubatora, vrijedan 11,7 milijuna kuna, a koji bi se trebao otvoriti u studenom ove godine. U inkubatoru se nalazi 8 prostora, veličine od 110 do 113 kvadrata, koje će poduzetnici moći unajmiti. Prve tri godine mjesečni najam iznosi nešto više od 1.800 kuna, no Grad će isto financirati u stopostotnom iznosu, a obveza poduzetnika je platiti režije. Četvrte godine sufinanciraju 90 posto najma, a pete godine 80 posto. „Imamo jasan cilj, jasan pravac, znamo koliko želimo pomoći i koliko možemo pomoći. Imamo dosta najava, ima dosta zainteresiranih, popunjava se naš inkubator“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Zlatko Pavičić. (gradonačelnik.hr/J.L.)