Grubišno Polje: Poduzetnicima i poljoprivrednicima preko pola milijuna kuna potpora

Grad Grubišno Polje ove će godine za svoje poljoprivrednike i poduzetnike izdvojiti dvostruko više nego prošle godine - za poduzetnike su osigurali 300 tisuća kuna, 100 tisuća više nego lani, a za poljoprivrednike 238 tisuća kuna, 134 tisuće više nego u 2018. godini 

-Kako je na području grada 8500 hektara poljoprivrednih površina koje obrađuje veliki broj naših poljoprivrednih gospodarstava ove ćemo godine 238 tisuća rasporediti kroz niz mjera-poručio je gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Naime, potpore za poljoprivrednike Grad je uveo 2017. godine, kada utrošeno oko 29 000 kuna, dok je lani dodijeljeno 104 tisuće kuna.

-Grad Grubišno Polje je kroz svoj Proračun pružio subvencije za 107 poljoprivrednika. U ovoj godini ostajemo na 238 tisuća kuna te očekujemo veći interes naših poljoprivrednika. Mjere koje su najviše korištene u prošlom razdoblju su osiguravanje poljoprivrednih usjeva, očuvanje stočarske proizvodnje - poticaj za uzgoj i držanje muznih krava, očuvanje pčelinjeg fonta i ispitivanje uređaja za zaštitu bilja-kazao je gradonačelnik. Te se mjere nalaze u programu i ove godine koji donosi ukupno 12 mjera. Uz četiri najkorištenije tu je još kontrola plodnosti tla, nabava i postavljanje plastenika i opreme za povrtlarstvo i vrtlarstvo, nabava i postavljanje sustava i opreme za zaštitu voćarskih nasada, potom potpora ili mjera za navodnjavanje, razvoj stočarske proizvodnje - poticaj za povećan broj muznih krava, edukacija i stjecanje znanja i vještina u poljoprivrednoj djelatnosti, konzultacijski troškovi kod pripreme projekata za EU fondove te mjera za izgradnju i opremanje prostora za preradu u poljoprivredi.

U sklopu programa poticanja poljoprivrede, najveći je iznos osiguran za očuvanje stočarske proizvodnje te očuvanje pčelinjeg fonda, za svaku po 44 tisuća kuna, dok će se za osiguravanje poljoprivrednih usjeva izdvojiti 40 tisuća kuna. Maksimalan iznos po pojedinom korisniku iznosi do 750 kuna te se odnosi na 50 posto plaćenog računa za policu osiguranja od rizika tuče, požara i ostalih nepogoda za poljoprivredne kulture. Poljoprivrednicima će biti pokriveni i konzultantski troškovi pripreme projekata na natječaje EU fondova, za što je osigurano 9000 kuna. Potpora može iznositi do 95 posto opravdanih troškova, a najviše do 3000 kuna po pojedinom korisniku potpora.

Programom potpora malim i srednjim poduzetnicima Grad Grubišno Polje će ove godine izdvojiti 300.000 kuna, što je 100 tisuća kuna više nego prošle. Taj program obuhvaća četiri mjere: stimulaciju investicija u poduzetničkim zonama, potporu za poduzetnike početnike, subvencioniranje edukacija, konzultantskih troškova i nastupa na gospodarskim manifestacijama te subvencioniranje nabave opreme i strojeva.

Najviše će se, naime, izdvojiti za posljednju, nabavu strojeva i opreme, za koju ukupna raspoloživa sredstva iznose 216 tisuća kuna, dok maksimalni mogući ostvarivi iznos po poduzetniku iznosi 15 000 kuna. Za poduzetnike početnike je osigurano 60 tisuća kuna, a potpora može iznositi do 80 posto dokumentiranih troškova, najviše do 12 000 kuna po osobi. Za stručno osposobljavanje i edukacije zaposlenika, konzultantske troškove i nastupe na manifestacijama je osigurano 8000 kuna, a najveći iznos koji se po poduzetniku može dodijeliti je 2000 kuna. U sklopu mjera za poduzetnike, Grad će male i srednje poduzetnike osloboditi i plaćanja komunalnog doprinosa, odnosno ostvarit će povrat 95 posto cijene zemljišta te dobivaju dio angažirane cijene priključka na struju. Svi zainteresirani poljoprivrednici i poduzetnici mogu se na natječaj prijaviti do 30. studenog tako da zahtjev s traženom dokumentacijom dostave u pisarnicu ili poštom na adresu Grada.

Kako bi dodatno pospješili komunikaciju s građanima i poduzetnicima Grad je na svojoj službenoj web stranici objavio anketu za ispitivanje zadovoljstva građana komunalnim uslugama Grada te anketu namijenjenu malim i srednjim poduzetnicima. Kroz potonju će se, između ostalog, istražiti koliko je poduzetnika zapravo upoznato s Programom potpora, a anketirani će moći dati i svoje komentare i prijedloge za uvođenje nekih drugih oblika potpora za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva. (Grad Grubišno Polje, gradonačelnik.hr/J.L.)