Najviše novih gradonačelnika imaju HDZ i IDS

U prvom krugu izbora izabrano je čak 17 novih gradonačelnika, od čega deset HDZ-ovih. Nova HDZ-ova lica osvojila su im i pet novih gradova, dok su sva tri IDS-ova nova kandidata na ovim izborima uspjeli pobijediti 1. krugu, po čemu su dvojica čak i nadmašila svoje prethodnike

Lokalni izbori 2017. ostat će upamćeni po nekoliko vrlo zanimljivih specifičnosti i trendova u odnosu na one od prije četiri godine, a najznačajnija je svakako brojka od čak 70 gradonačelnika koji su, i to većinom vrlo uvjerljivo, pobijedili već u prvom krugu. Građani su, tako, bez pripetavanja u 2. krugu, svoje gradonačelnike izabrali u dvostruko više gradova nego 2013. godine. No, osim dvostruko više pobjeda, 1. krug ovih izbora gotovo je dvostruko nadmašio one od prije četiri godine i po broju gradova koji su izabrali nova lica. Nove gradonačelnike dobilo je tako u prošlu nedjelju 17 gradova, za razliku od sedam, koliko su ih u prvom krugu građani izabrali na prošlim izborima.

Novim licima HDZ osvojio nove gradove

Najveći gradonačelnički 'make-over' napravio je HDZ, što i ne čudi s obzirom na promjenu na čelu stranke. Za razliku, primjerice, od SDP-a, koji je promijenio samo trojicu svojih gradonačelničkih kandidata na ovim izborima, HDZ je kandidirao nove ljude u gotovo trećini svojih gradova – 17 od 59. I to im se pokazalo kao pun pogodak. Ne samo da su sačuvali sve svoje gradove (u 1. krugu su izgubili samo Donju Stubicu), već se pokazalo da je dio novih kandidata na izborima postigao bolji uspjeh od svojih prethodnika - deset ih je pobijedilo već u 1. krugu, a HDZ-u su osvojili čak pet novih gradova.

Dalibor Bišćan osvojio je tako 62,29 posto glasova, 20-ak postotnih poena više nego njegov prethodnik na prošlim izborima, i tako u 'plavo obojio' Hrvatsku Kostajnicu, kojom je dosad upravljao HSLS-ov Tomislav Paunović. Marin Piletić vratio je nakon četiri godine u HDZ-ov portfelj grad Novsku, pobijedivši u 1. krugu HSLS-ovog gradonačelnika Vladu Klasana sa dvadeset postotnih poena prednosti, Tomislav Rob na ovim je izborima SDP-u nakon osam godina preoteo Beli Manastir, a Josip Bilandžija doslovno je pomeo konkurenciju u Garešnici, u kojoj je osvojio gotovo 18 posto više potpore u prvom krugu nego njegov prethodnik na izborima 2013., te čak 40 posto više glasova od drugoplasirane SDP-ove Aleksandre Hojke. Još jedan grad u kojem je HDZ konačno dobio 'svog' gradonačelnika je Kraljevica, u kojoj je dosadašnju gradonačelnicu, HNS-ovu Nadu Turinu Đurić u prvom krugu uvjerljivo, sa dvadeset postotnih poena prednosti, pobijedio nezavisni Dalibor Čandrlić, iza kojega je na izborima stao i HDZ. Da je odlukom o kandidiranju Čandrlića kao njihovog kandidata i nositelja liste HDZ povukao pravi potez govore i rezultati izbora za Gradsko vijeće, u kojemu su osvojili lagodnu većinu od 52 posto, za razliku od prošlih izbora na kojima je HDZ-ova lista osvojila tek jedan posto više glasova od liste HNS-a i HSU-a, koji su s SDP-om i PGS-om imali većinu u vijeću.

Dok je Ivan Udovičić 2013. godine morao u drugi krug kako bi ponovo osvojio Kaštela, njegov nasljednik Denis Ivanović pobijedio je već u prvom krugu, s 55,04 posto glasačke potpore. Jure Plazonić novo je HDZ-ovo lice na čelu Vrlike, koju je, za razliku od svog prethodnika Ivana Ćorića, osvojio već u prvom krugu.

Izbor Branka Dukića kao kandidata koji na ovim izborima treba obraniti HDZ-ovu tradicionalnu utvrdu - Zadar, pokazao se također punim pogotkom.Za razliku od Božidara Kalmete, koji je zbog USKOK-ovih optužnica i tereta koje zbog njih ima HDZ morao odustati od utrke za još jedan mandat na čelu Zadra, a koji je prošle izbore dobio tek u 2 krugu, Dukić je pobijedio u prvom krugu s 51,20 posto glasačke potpore. Tako je dokazao da je u gradu popularniji od same stranke, koja je – sa svojim koalicijskim partnerima, u Gradskom vijeću dobila 46,47 posto glasova.

U prvom krugu pobijedili su i Antonijo Brajković, koji je nakon 16 godina, sa osvojenih 63,68 posto glasova, u Solinu zamijenio Nediljka Dujića, te Dalibor Ninčević koji je u Solinu s 57,14 posto glasačke potpore zamijenio dosadašnjeg gradonačelnika Blaženka Bobana, također pobjednika prvog kruga izbora 2013. godine.

IDS-ovi novi gradonačelnici jači od prethodnika

Uz HDZ, IDS je stranka sa najviše novih kandidata na ovim izborima, što se i njima pokazalo kao pun pogodak. IDS je, već smo konstatirali, stranka sa najboljim rezultatom na ovim izborima – od osam kandidiranih, u 1. krugu je pobijedilo čak sedam njihovih kandidata za gradonačelnika. To je tri više nego na prošlim izborima, a upravo ta trojica su IDS-ovi novi kandidati na ovim izborima.

U Poreču je tako dugogodišnjeg gradonačelnika Edija Štifanića zamijenio njegov zamjenik Loris Peršurić. Unatoč gradonačelničkoj karijeri dužoj od deset godina, Štifanić je često pa tako i na prošlim izborima, odlazio u drugi krug i pobjeđivao 'za dlaku'. No, Peršurić je prekinuo takvu tradiciju pobijedivši u prvom krugu lokalnih izbora s 57,37 posto glasova. Još jedan nasljednik koji se pokazao popularnijim od svog prethodnika je Valter Glavičić, koji je u Labinu odnio pobjedu u prvom krugu sa skoro 60 posto potpore građana, dok je dosadašnji gradonačelnik Tulio Demetlika na prošlim izborima pobjedio tek u drugom krugu. 

'Ponudili smo nova lica , imali smo petlje ponuditi građanima daleko najmlađu listu, u prosjeku tek nešto preko 42 godine. Dobili smo doista vrijedan zalog za budućnost. Naša vizija je jasna: kreirati takav Labin u kojem će naša djeca sretno odgajati svoju djecu', ističe novi gradonačelnik Labina Glavičić.

Marko Paliaga novo je lice na čelu Rovinja, u kojem je naslijedio popularnog Giovannija Sponzu, koji je, za razliku od Štifanića i Demetlike, na prošlim izborima također uvjerljivo pobijedio već u 1. krugu, s 64,98 posto glasova. Sa osvojenih 62,25 posto, Paliaga ima odličan start, i čini se da mu neće biti problem dostići popularnost svog prethodnika.

Gospočić za SDP preoteo HDZ-u Donju Stubicu

Iako su, u odnosu na izbore 2013., gotovo utrostručili broj gradova osvojenih u prvom krugu, SDP i dalje jako zaostaje za HDZ-om, pa tako i u broju novih gradonačelnika. Na ovim su izborima sa novim kandidatima išli u samo tri svoja grada – Daruvaru, Kastavu i Belom Manastiru, no niti jedan od njih nije uspio pobijediti u provom krugu. Uz Jasenku Auguštan Pentek, koja, strogo gledano, i nije novo lice jer je u proteklom mandatu bila zamjenica gradonačelnika Zlatara, jedini koji je u prvom krugu uspio pobijediti je nezavisni Nikola Gospočić, kojeg je podržao SDP, a koji je HDZ-u preoteo njihovu dugogodišnju Donju Stubicu.

Nikola Gospočić, nestranački kandidat iza kojeg stoji koalicija SDP-a, HNS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista postao je novi gradonačelnik Donje Stubice s 58,80 posto građanske potpore. Dosadašnji pročelnik Ureda Krapinsko –zagorske županije smatra kako je ova značajna pobjeda već u prvom krugu rezultat građanskog nezadovoljstva HDZ-ovom dosadašnjom vladavinom te povjerenje u mlade nade liberalne koalicije koja je osvojila i apsolutnu većinu u gradskom vijeću.

Prvi čovjek Donje Stubice svoj program unapređenja grada smišljao je zajedno s predstavnicima svih mjesnih odbora Grada.

'Naš program je fokusiran na pet temeljnih područja, gospodarstvo i poljoprivreda, turizam i kultura, obrazovanje i sport, zaštita okoliša i institucionalni razvoj. Imamo i brojne kapitalne projekte, kao što su energetska sanacija i obnova dječjeg vrtića Bubamara, izgradnja cestovne obilaznice oko središta Donje Stubice, kupnja, sanacija i revitalizacija dvorca Golubovec, završetak sanacije i stavljanje u funkciju Fellerove zgrade, rješavanje pitanja reciklažnog dvorišta na području Grada, kupnja zemljišta između župnog dvora i Trgostila za izgradnju stambene zone i gradskog parkinga', poručio je.

Treći novi i nezavisni kandidat koji je pobijedio već u prvom krugu je Hrvoje Janči iz Đurđevca. Janči je izabran za gradonačelničkog kandidata kad se dosadašnji gradonačelnik Lacković odlučio kandidirati za župana te je uvjerljivo pobijedio sa 60,19 posto glasova. Gradonačelnicu su u prvom krugu promijenili i građani Varaždinskih Toplica, izabravši sa 56,79% HSLS-ovu Dragicu Ratković, kandidatkinju HSLS-a i HDZ-a, koja je u mandatu 2009-2013. obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika.

Ovih 17 novih lica hrvatske lokalne politike startali su odlično – uvjerljivom pobjedom i izvrsnim rezultatima u 1. krugu. Sa zanimanjem ćemo pratiti koliko njih će se tijekom mandata etablirati i rezultatima rada i uspješnim projektima kojima će pridonijeti rastu i razvoju svojih gradova.

(gradonačelnik.hr/L.U.)

17 novih gradonačelnika u 1. krugu

Uz Jasenku Auguštan Pentek (Zlatar), Dragicu Ratković (Varaždinske Toplice) i Lorisa Peršurića (Poreč), koji su do sada bili na pozicijama zamjenika/zamjenica gradonačelnica, novopečeni gradonačelnici prvog kruga lokalnih izbora su: Antonijo Brajković (Skradin), Dalibor Bišćan (Hrvatska Kostajnica), Hrvoje Janči (Đurđevac), Marko Paliaga (Rovinj), Valter Glavičić (Labin), Nikola Gospočić (Donja Stubica), Dalibor Ninčević (Solin), Denis Ivanović (Kaštela), Marin Piletić (Novska), Jure Plazonić (Vrlika), Dalibor Čandrlić (Kraljevica), Josip Bilandžija (Garešnica), Tomislav Rob (Beli Manastir) i Branko Dukić (Zadar).

Nove gradonačelničke zvijezde sa izbora 2013.

Izbori 2013. lansirali su, prvo u lokalnu, a onda i nacionalnu političku orbitu ključne i najpoznatije figure MOST-a – Božu Petrova u Metkoviću i Ivicu Kovačića u Omišu. No, tek u drugom krugu. U prvom krugu nove su kandidate prepoznali i izabrali u sedam gradova, i većina njih se tijekom mandata pokazala vrlo uspješnim u upravljanju svojim gradovima, što su potvrdili i pobjedom u 1. krugu ovih izbora. Tu su, tako, Dražen Srpak (Mursko Središće), Stjepan Kovač (Čakovec), Zlatko Brlek (Klanjec) i Antonija Jozić (Pleternica). Kao novi kandidati na prošlim su izborima u 1. krugu pobijedili i Zvonimir Dragun u Iloku, Gordana Lipšinić u Ozlju, a kao najveća zvijezda na kraju se pokazao jedini nezavisni kandidat među njima – Željko Lacković iz Đurđevca. On je širokoj javnosti postao poznat nakon što je analiza gradonačelnik.hr-a pokazala da je najštedljiviji hrvatski gradonačelnik te je na parlamentarnim izborima 2016. ušao i u Sabor.