VALPOVO Novi gradonačelnik Matko Šutalo proziva:

HDZ nam je ostavio 7,8 mil kuna dugova i sad odbijaju sve mjere štednje

   Šutalo proziva bivšeg gradonačelnika Leona Žulja jer koristi pravo na naknadu plaće 6 mjeseci nakon prestanka radnog odnosa u gradu, što će građane koštati 110.358 kuna. 'To je još jedan od pokazatelja brige HDZ-a za Grad i građane', navodi Šutalo. Isto tako, navodi i kako je Žulj do 9. lipnja potrošio čak 81 tisuću kuna, od ukupno 100 tisuća, koliko gradonačelnik u tijeku godine ima kao tekuće rezerve, te preko 95 tisuća kuna reprezentacije koju je, pak, Šutalo ukinuo čim je stupio na dužnost

Nakon Marine Budimir, nezavisne gradonačelnice Iloka, koja je ovih dana na FB-u prozvala iločki HDZ i HSS da je, nakon što su doveli grad u financijski kolaps, opstruiraju u Gradskom vijeću i odbijaju sve njezine prijedloge i mjere za spas grada, gotovo identična priča stiže i iz Valpova.

Gradonačelnik Matko Šutalo, koji je, također kao nezavisni kandidat u drugom krugu pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika, HDZ-ovog Leona Žulja, oglasio se priopćenjem u kojem proziva HDZ zbog dugova koje su ostavili u gradu, te opstrukcije u Gradskom vijeću.

Šutalo navodi kako zatečeno stanje u Gradu nije dobro, jer postoje 7,8 milijuna kuna nepodmirenih obveza, nefunkcioniranje Gradske uprave, Valpovačkog poduzetničkog centra, Turističke zajednice i dr. Vođen vizijom Valpova – boljeg mjesta za život, gradonačelnik je, navodi, odmah na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća predložio konkretna rješenja za neke od zatečenih problema – smanjenje plaća gradskih službenika i namještenika, te ukidanje naknada zamjenicima gradonačelnika, predsjedniku i zamjenicima predsjednica Gradskog vijeća, čime bi se uštedjelo oko 270 tisuća kuna godišnje. No, HDZ i partneri su odbili oba prijedloga.

Šutalo proziva i bivšeg gradonačelnika Žulja jer koristi pravo na naknadu plaće 6 mjeseci nakon prestanka radnog odnosa u gradu, što će građane koštati 110.358 kuna. 'To je još jedan od pokazatelja brige HDZ-a za Grad i građane Valpova i prigradskih naselja', navodi Šutalo.

Isto tako, navodi i kako je Žulj do 9. lipnja potrošio čak 81 tisuću kuna, od ukupno 100 tisuća, koliko gradonačelnik u tijeku godine ima kao tekuće rezerve, te preko 95 tisuća kuna reprezentacije koju je Šutalo ukinuo.

Šutalo navodi i kako je donio odluku o raskidu ugovora s Udrugom Naklada informacija – UI Valpovo, koje izdaje Valpovački tjednik, za što im je Grad plaćao 8.400 kuna mjesečno, odnosno 100.800,00 godišnje. Tjednik je u predizbornoj kampanji služio isključivo kao glasilo HDZ-a, navodi Šutalo i ističe kako je, umjesto financiranja ovog glasila odlučio novac iskorikstiti za nabavku bilježnica svim osnovnoškolcima na području Valpova i prigradskih naselja.

Među nepotrebnim troškovima zbog kojih je Grad završio u dubiozama, Šutalo navodi i 327 tisuća kuna za internet bankarstvo, koje Grad uopće nije koristio. Računi za mobitele bivšeg gradonačelnika iznosili su oko 1000 kuna mjesečno, a računi za službene telefone u prosjeku tri tisuće kuna, a novim ugovorima koje je sklopio Šutalo, uštedjet će se godišnje preko 15 tisuća kuna samo na računima za mobitele, navodi se u priopćenju. Bivšu vlast proziva i zbog plaćanja Studije isplativosti vodenog parka u Valpovu, koja je koštala 12 tisuća eura, a koja je – ističe Šutalo – u ovom trenutku suluda jer u krugu 30 kilometara imamo nekoliko toplica i bazena.

'Vizija gradonačelnika Matka Šutala je uvesti red u Gradsku upravu i gradska poduzeća, te će sve učiniti da ovaj Grad prodiše i počne normalno funkcionirati. Građani su htjeli promjene, izabrali su promjene koje će gradonačelnik Šutalo sa suradnicima provesti u djelo jer imamo veliku odgovornost prema biračima', stoji na kraju priopćenja u kojem Šutalo ističe kako je ovo samo početak, i kako će i ubuduće ispravljati svaku nelogičnost. 'Svjesni smo da to nekima neće odgovarati, ali sve ćemo raditi kako bismo ostvarili zajednički nam cilj – Valpovo -bolje mjesto za život'.

Žulj: Sustav je stabilan i funkcionira

Prozvani bivši gradonačelnik i šef valpovačkog HDZ-a Leon Žulj odmah je reagirao na ove optužbe.

'Netočna je informacija da stanje u Gradu nije dobro i činjenica je da su u zadnjih deset godina smanjene obveze Grada s 23 milijuna kuna na sadašnjih 7,8 milijuna kuna, od kojih sve nisu ni dospjele na naplatu. Sustav Grada Valpova je stabilan i funkcionira u cijelosti (uključujući i pravne subjekte navedene u priopćenju), što najbolje dokazuju brojni projekti koji su u tijeku, a koji su pripremljeni u proteklom mandatu.
Nije točno da su vijećnici HDZ-a i partnera na prošloj sjednici bili protiv odluke o određivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika u Upravnim tijelima Grada Valpova koja je u skladu s Planom prijema u službu za 2017. godinu ili protiv ukidanja naknada zamjenicima gradonačelnika, predsjedniku i zamjenicima predsjednika Gradskog vijeća ili protiv odluke o utvrđivanju popisa pravnih osoba od posebnog interesa za Grad Valpovo. Istina je da se o svim tim prijedlozima nije niti raspravljalo budući da nisu ni uvrštene u dnevni red sjednice jer ih je gradonačelnik predložio na samoj sjednici bez pripreme i potrebnih. Sjednice gradskog vijeća se snimaju i postoje tonski zapis, tako da se mogu provjeriti gore navedeni navodi.
Radi informiranja javnosti donesena je odluka o sufinanciranju Lokalnog glasnika i sredstva su osigurana u proračunu. Netočno je da je Lokalni glasnik služio kao bilten HDZ-a, jer kao što je rečeno u priopćenju gradonačelnika, riječ je o nepristranom zajedničkom glasilu Grada Valpova, Općine Petrijevci i Općine Bizovac koje su zajedno i sufinancirale ovaj projekt.
Gradonačelnik u proteklom mandatu, Leon Žulj, ima zakonsko pravo na plaću idućih 6 mjeseci.
Studija izvedivosti prvi je preduvjet za realizaciju izgradnje Aqua parka u Valpovu, projektu čijom bi realizacijom naša sredina dobila nove sadržaje. Sam put ka ostvarenju takvih ciljeva je definiran i u planovima više od 10-tak JLS na području RH.
Sredstva reprezentacije ne odnose se samo na troškove Ureda gradonačelnika, već na financiranje programskih aktivnosti Vijeća mjesnih odbora, udruga, manifestacija…
I na kraju podsjećamo, da su građani osim povjerenja gradonačelniku Matku Šutalu, u velikoj mjeri dali i povjerenje listi HDZ-a i koalicijskih partnera koji čine većinu u Gradskom vijeću, a čije djelovanje gradonačelnik pokušava umanjiti', navodi Leon Žulj na FB stranicama valpovačkog HDZ-a. 
(gradonačelnik.hr)