Hrvatska Kostajnica prepolovila cijenu komunalnog doprinosa za novu gradnju

Kako bi olakšali svojim građanima i potaknuli ih na ostanak u Gradu, u Hrvatskoj Kostajnici prepolovili su cijenu komunalnog doprinosa za gradnju novih objekata. Smanjenje se odnosi na gradnju obiteljskih kuća, garaža, gospodarskih i pomoćnih objekata. Za gradnju u 1. zoni cijena metra kubičnog smanjena je tako sa 15kn na 8kn, a za 2. zonu sa 8kn na 4kn. Građanima koji od države dobiju materijal za gradnju, ukupna cijena komunalnog doprinosa dodatno se umanjuje za 35 m2 + 10 m2 za svakog člana obitelji, puta visina etaže.

Gradonačelnik Dalibor Bišćan kaže kako su se na ovaj potez odlučili nakon mnogo razgovora sa sugrađanima, svjesni velikog trenda iseljavanja zbog kojeg je u gradu sve manje gradnje, pa zato na ovaj način građane žele potaknuti i financijski im olakšati novu gradnju kako bi ostali u Gradu.

'Sredstva koja Grad prihoduje od komunalnog doprinosa su namjenska sredstva za infrastrukturu, zato je zadatak Grada da se javlja na natječaje obnove javne rasvjete, groblja i nerazvrstanih cesta kako bi nadoknadio manji prihod zbog ove mjere. Taj prihod Gradu nije velik, ali jednoj obitelji može biti od velike pomoći i važnosti. Grad mora biti servis građana', kaže Bišćan i naglašava kako sredstva kojima Grad raspolaže vodi vrlo savjesno i socijalno osviješteno jer je svjestan problema građana. (gradonačelnik.hr)