Hvar: 4,5 milijuna kuna za pripremu projekta 'Hvar - tvrđava kulture'

Ugovor vrijedan 4,5 milijuna kuna za pripremnu fazu i projektnu dokumentaciju projekta „Hvar – tvrđava kulture“ potpisali su jučer u Splitu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU  Gabrijela Žalac i gradonačelnik Hvara Rino Budrović na svečanosti potpisivanja ugovora iz Programa obnove kulturne baštine i Programa kapitalnih pomoći lokalnim samoupravama. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za projekte iz programa  EU  “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” koji su jučer potpisani u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije iznosi 34 milijuna kuna.

Projekt „Hvar – tvrđava kulture“, čiji je cilj valorizacija povijesnih dobara Grada Hvara u smjeru turizma i kulture uvažavajući potrebe gospodarskog i društvenog života na otoku, procjenjuje se na oko 40 milijuna kuna, s rokom izvedbe do 2020. godine. Dobra provedba faze A ovog projekta, a za koju su sada odobrena bespovratna sredstva, otvara mogućnost dobitka preostalih sredstava (od 30 do 40 milijuna kuna) za ostvarenje planova koji uključuju obnovu i revitalizaciju hvarske tvrđave Fortica, nekadašnjeg samostana Veneranda, Galešnika i opremanje zgrade Arsenala.

Za Forticu je tako predviđena obnova i rekonstrukcija platoa, šetnica i fortifikacije tvrđave, obnova i opremanje multimedijalne dvorane za 3D vizualizaciju, izložbenog prostora, povijesne zbirke, zbirke amfora i nekadašnjeg zatvora, uz opremanje prezentacijskog centra „Priča o vinu otoka Hvara“, vinoteke i kušaonice vina, kao i renoviranje postojećih objekata, suvenirnica i restorana. Uz renovaciju i opremanje ljetne pozornice i gledališta na Venerandi je predviđena obnova i opremanje tehničke sobe, središnjeg izložbenog prostora, Zbirke Bučić (povijest meteorologije) te Centra za kulturu Grada Hvara, a planira se i renovacija povijesne meteorološke stanice, uz obnovu i opremanje restorana, caffe bara i sanitarnog čvora. Na otočiću Galešnik projekt predviđa obnovu i opremanje bivše vojne utvrde – restorana, hortikulturno uređenje šetnice i vidikovca te sanaciju operativnog pristaništa. Za zgradu Arsenala čiji se dovršetak očekuje do kraja 2017. godine projekt „Hvar – tvrđava kulture“ predviđa opremanje Centra za posjetitelje Grada Hvara, multifunkcionalne dvorane, izložbenog prostora te Kapetanske sobe – vijećnice.

Za pripremu dokumentacije u fazi A Grad Hvar uložit će gotovo 1,2 milijuna vlastitih sredstava, a potpisanim ugovorom osigurano je 3.355.656 kuna bespovratnih sredstava iz programa EU  “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”.