I Dabo objavio rat partijanerima: Nećemo više trpjeti barbarizam i divljaštvo razularenih Engleza!

Već iduće godine Hideout festival, koji je u Novalju ove godine privukao 13 tisuća 'razularenih Engleza', morat će osigurati dodatnih 50 zaštitara ili će im Grad Novalja uskratiti gostoprimstvo, a uvest će se i dodatna ograničenja na Zrću. Težište turizma Dabo sa Zrća planira prebaciti u samu Novalju izgradnjom i rekonstrukcijom nekoliko ozbiljnih hotela više kategorije, lukom i marinom.

Nakon Hvara, čiji novi gradonačelnik Rikardo Novak je kao jedan od svojih prioriteta nedavno u intervjuu za gradonačelnik.hr najavio 'rat' partijanerima koji, kako kaže, ubijaju hvarski turizam, 'dosta' barbarizmu i huliganstvu engleskih partijanera objavljuje i gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Dabo je naime, na službenim FB stranicama grada objavio pismo Novaljcima u kojima im se ispričava zbog situacije u gradu koji je 'obeščašćen i ponižen barbarizmom i nekulturom značajnog dijela mladih gostiju iz Engleske', i u kojemu je ozbiljno ugroženo stanje reda i sigurnosti, te obećava da će se svim silama truditi i boriti za dostojanstvo i ugled grada koji su, kaže, ozbiljno narušeni.

Gradonačelnik Dabo je odlučan: Nećemo više trpjeti ovaj barbarizam!

'Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu.
Unatoč činjenici da smo od Ravnateljstva policije dobili značajna pojačanja temeljne, krim i interventne policije, unatoč zapošljavanju dvadesetak komunalnih redara i jednom broju zaštitara kojih koriste i iznajmljuju razne fizičke i pravne osobe na području Grada, stanje reda i sigurnosti ovih je dana ozbiljno ugroženo.
Pitam se kao gradonačelnik, da li se ti isti mladi mogu nekažnjeno ponašati ovako divlje u svojoj zemlji ili bi zbog ovakvog ponašanja bili promptno i strogo kažnjeni ?
Prije više godina jednom sam rekao da čovjek može ostati, ne daj Bože bez zdravlja, posla ili krova nad glavom, ali da je još uvijek biće vrijedno svakog poštovanja, ali kad se dovedemo u situaciju da moguće izgubimo ljudsko dostojanstvo koje nam svima po rođenju pripada, onda se postavlja pitanje kolika je tome cijena i da li „njegovo veličanstvo“ koje je otisnuto na komadu papira a zove se euro, da li ono može zamijeniti sve one temeljne vrijednosti koje smo naslijedili od svojih predaka…', napisao je Dabo u svom obraćanju građanima Novalje.

Mandat od građana za odlučne mjere

Objava je izazvala niz komentara Novaljaca koji podržavaju Dabine stavove i iznose niz svojih negativnih iskustava sa engleskim partijanerima, dok dio kritizira Dabu, pitajući ga gdje je bio dosada, jer problem nije eskalirao preko noći. 

Gradonačelnik nam, međutim, objašnjava kako u prošlom mandatu jednostavno nije imao odriješene ruke jer nije imao većinu u Gradskom vijeću. Uspio je, kaže, stvari staviti donekle pod kontrolu, jer je Novalja koju je naslijedio bila u potpunom kaosu, ali nije mogao provesti radikalne mjere na koje je sad, kad je dobio čvrsti mandat građana, itekako spreman jer ovaj barbarizam, poručuje, neće više trpjeti.

S obzirom da je najveći problem Novalje invazija engleskih partijanera, njih 12-13 tisuća, koji dolaze na Hideout festival i maltretraju grad, građane i ostale turiste sa svojim divljačkim i bahatim ponašanjem, Dabo je odlučio ići sa čvrstim mjerama i stavom prema organizatorima festivala. Ubuduće će, naime, organizatori morati osigurati dodatno osiguranje i zaštitare, njih barem 40, ili će im Dabo ukinuti dozvolu za održavanje festivala!

'Bez obzira na financijske učinke ovog festivala za gospodarstvo Novalje, nije sve u novcu i ovaj barbarizam i divljaštvo više nećemo trpjeti. Organizatori će morati platiti svoje zaštitare koji će paziti na red ili se festival više neće održavati u Novalji, a obratit ću se i njihovom veleposlanstvu te zatražiti da se pozabave ovim problemom', odlučan je Dabo, koji objašnjava kako Novalja jednostavno ne može sama izaći na kraj sa 13 tisuća raskalašenih Engleza.

 

Da li se ti mladi mogu nekažnjeno ponašati ovako divlje u svojoj zemlji ili bi zbog ovakvog ponašanja bili promptno i strogo kažnjeni? - pita gradonačelnik Dabo

Problem sa angažiranjem komunalnih redara

Na pitanje može li Grad osigurati dodatne zaštitare, Dabo iznosi podatak koji već postaje hrvatska klasika – ne mogu pronaći ljude za taj posao. Iako su raspisali nekoliko natječaja za popunu još 20 sezonskih komunalnih redara (sada ih imaju 18 , plus 50 policajaca koje preko sezone dobivaju od države), za plaću od oko osam tisuća kuna mjesečno, nisu ih uspjeli pronaći jer sve manje mladih ljudi želi raditi taj posao.

I dok, čini se, nema efikasnih mjera za zaustavljanje najezde i, kako Dabo kaže, divljanja engleskih partijanera po Novalji već ove sezone, već iduće godine situacija bi trebala biti bitno drugačija jer Grad planira uvesti neke nove mjere u smislu organizacije i održavanja ovakvih festivala. Uz to, navodi, Grad se konačno upisao kao vlasnik velikog parkirališta na Zrću, što im daje dodatne mogućnosti za uvođenje reda i diktiranje uvjeta.

Dabo planira okupiti i poseban Savjet, u kojem će biti gospodarstvenici i turistički djelatnici Novalje, a koji će poraditi na implementaciji strateškog dokumenta Master plana turizma i turističke strategije Novalje. Plan je, naime, da se težište turističke priče prebaci na samu Novalju kojoj treba novi snažni turistički proizvodi poput kvalitetnih hotela, luke i marine te time uravnotežiti turističku ponudu Novalje i smanjiti dominaciju i utjecaj Zrća na ukupni turistički proizvod Novalje.

'Kao što smo promijenili trendove gradnje, i bacili težište na hotele umjesto apartmana, tako ćemo sada napraviti zaokret i u razvoju turizma i težište staviti na nautički turizam i hotele. Zrće će ubuduće biti samo jedna od ponuda, a ne više jedina, i to sa puno strožom regulacijom i pravilima kojima ćemo osigurati red i normalno funkcioniranje grada. Jer, Novalja ne želi ovakvo Zrće, ono nije dobro za našu turizam i ovom barbarizmu i divljaštvu ćemo stati na kraj!', zaključuje Dabo. (gradonačenik.hr)

Novalja, partijaneri, Turizam, zrće, englezi, barbarizam, ante dabo