I Umagu petica za transparentnost - građanima dostupan vodič i online verzija Proračuna

Umag je jedan od hrvatskih gradova koji je i ove godine potvrdio status odlikaša te dobio najvišu moguću ocjenu za transparentnost svog proračuna, što potvrđuje kako je jedan od najotvorenijih gradova u Hrvatskoj, a pohvaljen je i po pitanju kvalitete mrežnih stranica.

„Grad Umag uredno i transparentno objavljuje svu proračunsku dokumentaciju te je građani u svako doba mogu konzultirati na službenim web stranicama. Ujedno, ne bi li građanima olakšali razumijevanje financijskih dokumenata, izrađujemo i vodič za građane - takozvani „Proračun u malom“ - čija je namjera omogućiti transparentan uvid proračunskog procesa uz dostupne i razumljive informacije o prihodima i rashodima, kao i predviđenim aktivnostima i projektima. Mišljenja sam da sve mora biti dostupno i transparentno, a priznanje Instituta za javne financije potvrđuje da smo na dobrom putu. Naravno, uvijek može bolje, stoga ćemo nastaviti s uvođenjem novih praksi ne bi li građani bili što više uključeni u proces donošenja proračuna grada u kojem žive", naglasio je gradonačelnik vili Bassanese. 

Kako ističu u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija. (Grad Umag)