Gradonačelnik Penava u ministarstvima turizma i kulture

I Vukovar će ubirati prihode od turista s rječnih brodova

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić posjetili su Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture.

Na radnom sastanku s ministrom turizma Antonom Klimanom razgovaralo se o projektu „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva", Arheološko-turističkom parku Vučedol te ostalim projektima važnim za razvoj turizma u gradu Vukovaru.

Prepoznavši važnost obnove Vodotornja u svojevrsni interpretacijski centar, ministar Kliman dao je podršku projektu uvjeren kako će Vodotoranj svojom prenamjenom predstavljati novu turističku atrakciju za razvoj memorijalnog turizma u gradu Vukovaru ali i općenito obogatiti turističku ponudu. Prepoznata je i važnost ulaganja u cikloturističku infrastrukturu, s obzirom da cikloturizam iz godine u godinu bilježi sve veći porast u Europi, a jedna od međunarodnih EuroVelo ruta, Ruta Dunav, prolazi upravo kroz Vukovar.

Na inicijativu gradonačelnika Vukovara i pročelnice UO za kulturu i turizam razgovaralo se o problematici koja pogađa grad Vukovar, a odnosi se na pristanak velikog broja riječnih brodova godišnje od čega grad Vukovar nije ubirao prihode jer se putnike pri iskrcaju usmjeravalo na druge turističke lokacije, zaobilazeći znamenitosti Vukovara. Ministar je nakon iznesenih argumenata uvidio problem te se složio s vukovarskim čelnicima da su na tom području potrebne izmjene.

Iz Ministarstva je također potvrđeno kako će se mijenjati Zakon o boravišnoj pristojbi koji će predvidjeti i obvezu plaćanja boravišne pristojbe za putnike na putničkom brodu, što će znatno povećati prihode Turističke zajednica Grada Vukovara, s obzirom da je samo u ovoj godini predviđeno ticanje 221 riječnog kruzera u Vukovar s preko 30.000 putnika.

Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo podrškom i prepoznavanjem važnosti projekata Grada Vukovara, čijom realizacijom će se znatno unaprijediti turizam u Vukovaru.

U Ministarstvu kulture izaslanstvo grada Vukovara primio je ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović gdje je Penava također prezentirao projekt „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva", a razgovaralo se i o Arheološko-turističkom parku Vučedol, projektu čiji nositelj je upravo ovo Ministarstvo, a koji se razvija u suradnji Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Muzeja Vučedolske kulture te Grada Vukovara.

Sastanku je nazočio i g. Igor Rakonić, direktor Vukovar film festivala, koji je iskoristio priliku pozvati ministra Hasanbegovića na 10. jubilarni Vukovar film festival te zatražio podršku kako bi se ovom Festivalu dodijelio značaj koji mu zaista i pripada.

Ministar Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako će Ministarstvo kulture u skladu sa svojim mogućnostima podržati razvoj projekata važnih za grad Vukovar te je dogovoreno intenziviranje aktivnosti kako bi se projekt Arheološkog parka Vučedol, koji se smatra jednim od pokretača razvoja u Vukovaru i šire, realizirao u što skorijem roku.

Sastanku su prisustvovali i dr. sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministra kulture te Blaž Žilić, pomoćnik ministra kulture. (Grad Vukovar)