iČelnik – pametna aplikacija za financijsko upravljanje županijama, gradovima i općinama

Danas je u Hotelu Panorama predstavljen moderan softver namijenjen jedinicama lokalne i regionalne samouprave – iČelnik. Iza ovog inovativnog rješenja – koje je već godinu dana u testiranju – stoji domaća tvrtka Libusoft Cicom, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača softvera, koja je ovu aplikaciju kreirala specifično za gradonačelnike, načelnike te župane, ali i njihove suradnike. Kompleksnost financijskih podataka općina, gradova i županija dobro je poznata zaposlenima u upravama jedinica lokalne i regionalne samouprave, no upravo su pametna i digitalna rješenja budućnost kvalitetnijeg, održivog i transparentnijeg upravljanja. Upravo na takav način zamišljeno je funkcioniranje iČelnika.

Prije svega, iČelnik kao inovativan alat pruža brz i jednostavan uvid u financije i stanje proračuna županije, grada ili općine što uvelike olakšava transparentno, argumentirano, ali i brzo donošenje odluka. Tako je u samo nekoliko sekundi dostupan krajnje jasan prikaz financija kroz 25 kriterija, a dostupna je i usporedba podataka s rezultatima i stanjem iz prijašnjih obračunskih razdoblja, što omogućuje i prikaz različitih financijskih trendova te potencijalne probleme u izvršavanju proračuna.

Kako je na predstavljanju naglasio Marko Ignjatović, direktor sektora financija i logistike Libusoft Cicoma, iako je iČelnik namijenjen vodećim ljudima gradova, općina i županija, cilj im je kroz određeno vrijeme doprijeti i do krajnjih korisnika usluga u lokalnim jedinicama – građana. Na taj bi način i građani, zahvaljujući opciji ove aplikacije na mogućnost prilagodbe razine pristupa informacijama, imali uvid u glavne financijske stavke svojeg mjesta.

Usto, iČelnik je prva i jedina aplikacija na tržištu koja sadrži prikaz podataka u aktualnom vremenu, što korisnicima omogućuje uvid u realno stanje, a time i najbolju podršku za procese odlučivanja – korisnici aplikacije tako jednostavnim pokretanjem i korištenjem aplikacije imaju uvid u stanje novčanih sredstava u različitim poljima, naplatu, promjene i stanje potraživanja, te o plaćanju, promjeni i stanju obveza. Važno je istaknuti i kako iČelnik ima responsive dizajn, što znači da ga je moguće koristiti i pregledavati na stolnim računalima, tabletima i pametnim telefonima.

Nakon godinu dana beta verzije, aplikacija je ovom press konferencijom predstavljena široj javnosti, a prvih pet korisnika iČelnika su gradovi Virovitica (koji je koristi već dulje vrijeme), Sisak, Kutina, Mali Lošinj i Rab. Također, različite ostale usluge Libusoft Cicoma kojima se nastoji digitalizirati gradove, općine i županije koristi više od 70 gradova i 10 županija, kao i velik broj općina u cijeloj zemlji. Od najzanimljivijih svakako se ističu gradska riznica, kojom se postiže nadzor nad poslovanjem ustanova, njihovim trošenjem novca i efikasno upravljanje i korištenje procesa objedinjene nabave, upravljanje imovinom i prostorom te ostali uslužni sustavi (eRačuni, eParking, itd.).

 

(gradonačelnik.hr)