Imotski dobio stacionar za palijativnu skrb vrijedan 5,5 milijuna kuna

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministar zdravstva Milan Kujundžić  službeno su otvorili opći stacionar Imotski županijskog Doma zdravlja u kojemu se pruža palijativna skrb za teže oboljele pacijente s oboga područja. Stacionar je u funkciji već skoro dva mjeseca, a zapošljava 12 medicinskih sestara i jednog liječnika voditelja i liječnicu u pripravnosti. Građevinski radovi su koštali više od 2,6 milijuna kuna a oprema je kupljena za jedan milijun kuna. Zasad je osigurano deset kreveta za teže bolesnike.

Novi ravnatelj županijskog Doma zdravlja, dr. Marko Rađa zahvalio je i županu Bobanu i pohvalio angažman liječnika i cijelog osoblja stacionara.

"Ovo je jedina stacionarna zdravstvena ustanova u ovom dijelu zaobalja i ta činjenica govori sama za sebe koliko će ovaj objekt značiti za šire Imotsko područje – kazao je ravnatelj te pohvalio angažman liječnika i cijelog osoblja stacionara", kazao je Rađa.

"Ukupna vrijednost ovoga projekta,uključujući i novo parkiralište je oko 5,5 milijuna kuna i mi sada u županiji sa ovim stacionarom imamo 32 kreveta u palijativi,no na tome nećemo stati. Uz dosadašnje stacionare u Makarskoj, Sinju, na Braču i jedan mali stacionar na otoku Hvaru, danas se radujemo otvaranju još jednog stacionara s deset kreveta. K tomu smo ovih dana, u suradnji  s gradom Splitom, raspisali natječaj za dovršetak radova na „kući Matošić“ u kojoj ćemo imati novih 16 kreveta za potrebe palijative, te na taj način dostižemo brojku 50 kreveta što bi trebalo biti dostatno za osnovne potrebe u palijativi cijele Županije", zaključio je župan.

Gradonačelnik Ivan Budalić naglasio je kontinuiranu, konkretnu pomoć Splitsko-dalmatinske županije, ne samo na ovomu, nego i na drugim projektima od vitalne važnosti za grad Imotski i imotsku Krajinu.

"Ovo je još jedan korak u podizanju kvalitete zdravstvene skrbi, nakon otvaranja Dnevne bolnice u Zagvozdu te izgradnje parkirališta u okružju Doma zdravlja te ostalih infrastrukturnih radova izvedenih uz sufinanciranje grada Imotskog, županije i Ministarstva zdravstva", gradonačelnik Budalić.

Inače, grad Imotski je u zadnje vrijeme u široj javnosti prepoznat, uz jedan od najtransparentnijih proračuna, i po ulaganju u budućnost. Naime, naknade za novorođenčad, po kojima se Imotski svrstao u sam vrh u Hrvatskoj se redovito isplaćuju, tako da roditelji trećeg, četvrtog i sljedećeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 50.000 kuna i novac dobivaju u mjesečnim ratama 24 mjeseca. Oni koji su ostvarili pravo na 20.000 kuna (za drugo dijete), novac će dobiti u 4 rate tijekom 24 mjeseca, dok će onima koji su ostvarili pravo na naknadu od 10 tisuća kuna prvu godinu biti isplaćeno 5 tisuća kuna i drugu godinu jednak iznos. (Splitsko-dalmatinska županija)