Imotski: Krenula isplata poticaja za novorođenčad, 50 tisuća kuna za svako treće i sljedeće dijete

U siječnju ove godine grad Imotski najavio je veliku i ambicioznu mjeru s kojom će se boriti s niskom stopom nataliteta, a ovaj tjedan su iz grada najavili kako kreću s prvim uplatama i poticajima za svu rođenu djecu. I dok gradovi diljem Hrvatske vode demografske bitke i osmišljavaju načine poticaja širenja obitelji, grad Imotski kroz ovu pomoć obiteljima želi zaustaviti negativne trendove i potaknuti građane na proširenje obitelji. Za provedbu ove mjere grad je osigurao 2 i pol milijuna kuna, a iznos naknada roditeljima bit će u cijelosti isplaćen kroz dvije godine od rođenja djeteta u periodičnim obrocima. Riječ je o jednom od najvećih poticaja obiteljima s novorođenom djecom na području cijele Hrvatske, a naknade će biti isplaćene u najkraćem roku do sada, što je dobar pokazatelj koliko je grad ustrajan u stvaranju bolje demografske slike.

„Danas sam kao gradonačelnik, ali i kao roditelj izuzetno ponosan na ovu mjeru – da smo dali građanima poticaj, ali, posebno, da smo obećano uspjeli i ostvariti. Znam da je roditeljima, posebno onima s više djece, bilo kakva pomoć dobrodošla. Tako da znam da će ova mjera pomoći, a nadam se i potaknuti roditeljeda šire svoje obitelji te da gledaju grad kao podršku u odgoju. Ono što se u gradu trudimo i na čemu će i dalje biti naš fokus je na pronalaženju mjera, načina i poticaja da im pomognemo, kako u osnivanju obitelji, a onda kasnije i u obrazovanju, mjerama za zaposlenje, dodatnim kulturnim i socijalnim sadržajima, i dr. Kako sam i obećao, svako rođeno dijete u Imotskom grad će poduprijeti financijski kroz ovu mjeru. Zato pozivam sve roditelje da Zahtjev za ostvarivanje novčane pomoći podnesu u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Imotskoga u roku od 3 mjeseca od dana rođenja djeteta. Sve informacije i uvjete građani mogu pronaći na mrežnim stranicama grada ili se mogu javiti u urede grada za sve dodatne informacije o navedenoj mjeri", kazao je gradonačelnik Ivan Budalić

U sklopu ove mjere grad Imotski će u iduće dvije godine obiteljima za svako treće i sljedeće dijete isplatiti čak 50 000 kuna kroz 24 obroka.  Za svako drugo dijete u obitelji osigurana su sredstva od 20 000 kuna koja će se kroz dvije godine isplatiti u 4 obroka. Za prvo dijete u obitelji grad će roditeljima dati poticaj od 10 000 kuna koji će se isplatiti u dva obroka. Ovo je samo jedna od mjera koje grad provodi u protekle dvije godine a kojima je cilj zaustavljanje negativnog trenda iseljavanja i pada nataliteta. Već sada u gradu javljaju kako njihove mjere rezultiraju boljim podacima, što pokazuje dobre rezultate zadanih mjera i projekata. (Grad Imotski)