Imotski: U godinu dana s dvojke na peticu za transparentnost

Grad Imotski jedan je od gradova koji su u proteklih godinu dana ostvarili najveći napredak na polju transparentnosti i otvorenosti prema građanima. U samo godinu dana Grad Imotski je, naime, s ocjene dovoljan, koliko mu je u svom istraživanju i ocjenjivanju proračunske transparentnosti gradova prošle godine dodijelio Institut za javne financije,  uspio doći do odlične ocjene i tako ušao u društvo najtransparentnijih gradova po kriterijima IFJ-a.

“Stupanjem na mandat građani su mi dali povjerenje novog smjera za grad Imotski i svi moji napori usmjereni su upravo u opravdanju tog povjerenja. Prije početka mandata  građanima Imotskog obećao sam da će naš grad biti među najtransparentnijima u Republici Hrvatskoj. Ponosan sam što smo taj cilj ostvarili te što se naš uloženi trud isplatio i što smo pokazali da predanim radom i zalaganjem možemo ostvariti odlične rezultate na razini države', kaže gradonačelnik Ivan Budalić i ističe kako je ovaj rezultat pokazatelj otvorenosti njegove gradske vlasti prema onome što rade i planiraju ostvariti u gradu.

Ocjenu odličan zaslužili su, kaže, na osnovu racionalizacije sredstava, fokusiranosti na kapitalne projekte i ulaganja koja će povećati standard, otvoriti nove poduzetničke prilike i mogućnosti za građane. 'Cilj nam je da u napredak i razvoj Imotskog budemo svi zajedno uključeni. Ovo je samo jedna od mjera koju grad Imotski provodi i koja je pokazala odlične rezultate. Osim ove, grad Imotski niže vrhunske rezultate i po pitanju kvalitete života svih sugrađana i sugrađanki. Tako je Grad je provođenjem različitih mjera obuhvatio sve skupine stanovništva. Jedna od značajnijih mjera je isplata jedne od najvećih mjera poticaja za novorođenu djecu u obiteljima s dvoje ili više djece, čime grad direktno potiče mlade obitelji i natalitet. Stipendiranjem i osiguravanjem besplatnih školskih materijala Grad je pokazao brigu i potporu učenicima, studentima, ali svakako i njihovim roditeljima. Osim toga, Imotski se može pohvaliti i značajnim turističkim rezultatima u protekle dvije godine. Ulaganje u turističku infrastrukturu svakako se isplatilo, a rezultati pokazuju kako je Imotski u predsezoni ostvario povećanje od 7% u dolascima i čak 33% u noćenjima. Grad je najavio i dodatne planove i u gospodarskom i infrastrukturalnom segmentu čime se ostvaruju i poduzetničke prilike, ali i razvoj i standard jednog razvijenog grada', ističe Budalić. (M.P.D.)