Ivanec prvi i jedini u Hrvatskoj po drugi osvojio certifikat 'Business friendly city'

Grad Ivanec u praksi funkcionira kao one stop shop za investitora; prema njemu primjenjuje koncept servisa i prati ga od ulaska u Gradsku vijećnicu do realizacije investicije. Prati ga od prvog do zadnjeg koraka, kaže gradonačelnik Milorad Batinić


Grad Ivanec ovog tjedna ponovo je osvojio međunarodni certifikat grada s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) na području Jugoistočne Europe. Od 27. travnja Verifikacijski tim je procjenjivao rad i planove gradske uprave u području poslovanja kroz 12 glavnih i 80 potkriterija, pri čemu je Grad Ivanec ostvario konačan rezultat zadovoljivosti od 92,8%.

U službenom izvješću Verifikacijskog tima ističe se kako je 'opći dojam Verifikacijskog tima da je lokalna vlast ovom Programu pristupila izuzetno profesionalno, da je iskazala visoku razinu entuzijazma u ispunjenju zahtjeva postavljenih tijekom recertifikacije na unapređenju lokalnog poslovnog okruženja i da zaslužuje regionalni Certifikat za jedinicu lokalne samouprave s povoljnim poslovnim okruženjem.'

Grad Ivanec je 2013. godine stekao BFC certifikat u skladu s provedenim pilot projektom koji nastao suradnjom njemačke vlade i partnerstva u Hrvatskoj. Tada je grad imao konačan rezultat ispunjenosti od 83,8% te je nakon dvije godine, zbog ograničenosti trajanja certifikata, ušao u proces recertifikacije.

Gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je kako je visoki postotak od 92,8% potvrda da se lokalna samouprava grada u području poslovanja prilagodila zapadnoeuropskim standardima.

'Grad Ivanec u praksi funkcionira kao one stop shop za investitora; prema njemu primjenjuje koncept servisa i prati ga od ulaska u Gradsku vijećnicu do realizacije investicije. Prati ga od prvog do zadnjeg koraka, vodi ga kroz administrativne i druge postupke, nudi usluge svog Projektnog ureda itd. Ono što je također vrlo važno jest činjenica da je u postupku (re)certifikacije – kroz uvođenje novih normi u poslovanje, usvajanje suvremenih europskih standarda i digitalizacijom dijela poslovnih procesa – istodobno izvršena i mini reforma ivanečke gradske uprave', poručio je gradonačelnik te dodao kako se nada da će Grad Ivanec poslužiti kao reformski koncept za stvaranje business friendly okruženja u cijeloj Hrvatskoj. (L.U.)