Ivanec: U Srednjoj školi otvorena „učionica budućnosti“ vrijedna gotovo milijun kuna

U Srednjoj školi Ivanec danas je otvorena „učionica budućnosti“, jedna od samo 12 takvih učionica u cijeloj Europi, koja će potpuno novim konceptom interaktivne nastave ivanečkim srednjoškolcima omogućiti stjecanje vještina za 21. stoljeće.

Učionica je opremljena vrhunskom informatičko-komunikacijskom tehnologijom – s 25 laptopa koji rade na bežičnom principu, s bežičnim 3D printerom, skenerom i kopirnim aparatom, velikim interaktivnim zaslonima, virtualnim naočalama, setovima za robotiku, kamerom i fotoaparatom.

Prema konceptu razrađenom u Bruxellesu, učionica je podijeljena u 6 zona učenja namijenjenih razvijanju različitih načina učenja uz naglasak na interakciji, razvoju, kreiranju, istraživanju, prezentaciji i suradnji. 

-Opremljena je i specijalnim interaktivnim stolicama koje omogućuju različite aktivnosti u isto vrijeme i modularnim namještajem pomoću koji podržava brzo formiranje grupa i timskog rada. Novim metodama učenja uz integraciju najsuvremenije komunikacijske i informatičke tehnologije, kojim je stvoreno suvremeno motivirajuće okruženje za učenje, dosadašnja pedagoška uloga nastavnika se mijenja na način da on postaje tek organizator nastave – naglasila je ravnateljica Srednje škole Ivanec mr. sc. Lidija Kozina predstavljajući učionicu budućnosti.

Ukupna vrijednost investicije je 970.000 kuna, od čega je 640.000 kuna uloženo u radove, a 330.000 kuna u opremu.

Početna sredstva od 144.000 kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na čiji se natječaj Srednja škola javila preko svoga osnivača, Varaždinske županije. Nadalje, 110.000 kuna izdvojila je Srednja škola, a većinu sredstava od gotovo 720.000 kuna osigurala je Županija.

Otvaranju učionice nazočili su i ravnatelji škola te nastavnici informatike/računalstva iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije koji su nakon svečanosti u njoj održali svoj stručni skup.

Na svečanosti otvaranja skupu se obratio varaždinski župan Radimir Čačić, a potom je županijski pročelnik za prosvjetu i kulturu Miroslav Huđek održao prezentaciju tematski vezanu uz tehničke standarde informatičkih učionica u školama Varaždinske županije.

„Učionicu budućnosti“ su, simboličnim postavljanjem ploče s njenim nazivom na ulazna vrata, otvorili zamjenik župana Tomislav Paljak i ravnateljica škole Lidija Kozina.

Skupu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek, predsjednik Županijske obrtničke komore Mario Milak, pročelnik za školstvo Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić i dr.

 (ivanec.hr)