Ivanić Grad: Naftalan dobiva nove bazene, restoran i kongresnu dvoranu

U Specijalnoj bolnici „Naftalan“ održano je svečano predstavljanje projekta proširenja lječilišnog kompleksa i najavljen početak radova na drugoj fazi izgradnje čime će značajno biti povećani kapaciteti i kvaliteta usluge svim korisnicima. Ova bolnica od iznimne je važnosti za razvoj zdravstvenog turizma u Zagrebačkoj županiji, stoga je početkom godine počela realizacija prve faze njezine dogradnje. Uz vanjski, trodijelni bazen, gradit će se bazenska dvorana s tri bazena (plivačkim, rekreacijskim i spa bazenom), fitness i dvorana za medicinsku rehabilitaciju, polivalentna kongresna dvorana sa 180 sjedećih mjesta, restoran za 250 osoba, bolnička kuhinja te parkiralište sa 150 parkirnih mjesta koje će biti natkriveno fotonaponskim panelima za proizvodnju električne energije. Vrijednost ovih radova je oko 43 milijuna kuna, od čega je Županija u ovoj godini, iz vlastitih sredstava proračuna, izdvojila 10 milijuna.

Konačni cilj dogradnje „Naftalana“ je povećati smještajne kapacitete te efikasnije koristiti prirodno mineralno ulje (naftalan) i termomineralnu vodu.

Projekt proširenja predstavio je ravnatelj „Naftalana“, dr. Goran Maričić koji je istaknuo da je bolnica prepoznata u svjetskim razmjerima kao lječilišni kompleks prvenstveno zahvaljujući predanom radu svog iznimnog tima stručnjaka. „Naši liječnici i cjelokupno osoblje su razlog zbog kojeg nam se vraćaju pacijenti. A ovim proširenjem kapaciteta i izgradnjom novih sadržaja mi donosimo svim našim korisnicima, prije svega osiguranicima HZZO, još veću kvalitetu usluge“, naglasio je Maričić.

Vrijednost radova na proširenju Naftalana je 43 milijuna kuna

„Status cjelovite turističke destinacije naša će zemlja dobiti tek kada dodatno ojača kontinentalni turizam. Zagrebačka županija u tom pogledu ulaže znatna sredstva u svoju perjanicu zdravstvenog turizma, SB Naftalan, koja će ovim proširenjem vrijednim 43 milijuna kuna povećati svoje kapacitete te na taj način još ozbiljnije konkurirati na međunarodnom tržištu“, rekao je Kožić, izrazivši pritom zadovoljstvo dosad realiziranim radovima na dogradnji bolnice.

Predstavljanju projekta proširenja „Naftalana“ nazočili su i pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, saborski zastupnik Dražen Bošnjaković, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš te predsjednik Upravnog vijeća „Naftalana“ Robert Andrić.

Projekt proširenja predstavio je ravnatelj „Naftalana“ dr. Goran Maričić

Inače, Specijalna bolnica „Naftalan“ jedinstvena je u svijetu po tretmanima naftalanom, derivatom nafte (prirodnim mineralnim uljem s visokom koncentracijom sterana, ugljikovodika koji imaju pozitivno djelovanje u tretmanu kožnih i upalnih reumatskih bolesti). Uz Ivanić-Grad, dokazane zalihe naftalana u svijetu postoje još jedino u Azerbajdžanu. Naftalan u kombinaciji s termomineralnom vodom, koja je također jedinstveni prirodni resurs Ivanić-Grada, pomaže u liječenju psorijaze, raznih dermatitisa, pruriga, stanja nakon opeklina, upalnih reumatskih bolesti, degenerativnih bolesti zglobova i kralježnice i vanzglobnog reumatizma. Termomineralna voda (karakterističnog mirisa po nafti) ima dokazano djelovanje na opuštanje mišića i povećanje rastezljivosti tkiva. (Zagrebačka županija)