Izaslanstvo Splita u Portugalu deklaracijom podržali EU nakon Brexita

Goran Kovačević, Zamjenik gradonačelnika Grada Splita boravio je u Portugalu gdje je u ime grada potpisao deklaraciju Strasburškog kluba s kojom se podržava nastavak projekta Europske unije nakon rezultata referenduma u Velikoj Britaniji.

Strasburški klub (Le Club de Strasbourg)  osnovan je 2003. godine i predstavlja mrežu glavnih gradova i metropola desetak zemalja koje su se pridružile Europskoj Uniji 2004. godine, te Hrvatske, Rumunjske i Bugarske. Cilj ove grupe je prije svega poticanje razmjene iskustava, otvaranje tema zajedničkih europskim gradovima te podupiranje institucija lokalne uprave i samouprave kako bi uzele u obzir zajednički ulog u razvoju velikih anglomeracija EU.

„Kao predstavnik Grada Splita, člana Strasburškog kluba, sudjelovao sam na konferenciji na temu budućnosti europskih gradova nakon Brexita koja se održala u gradu Idanha-a-Nova u Portugalu.

Deklaracijom smo, s žaljenjem, priznali rezultat Britanskog referenduma i podržati ćemo sve inicijative usmjerene razvijanju daljnje suradnje i razmjene s britanskim građanima. U deklaraciji se naglasilo shvaćanje konstruktivne kritike koju su iskazali brojni europski građani, zahtijevajući jasniju, razumljiviju Europu, koja bolje ispunjava dnevna očekivanja svojih građana.

U tom kontekstu, potpuno smo uvjereni da će upravo s “lokalne” razine, odnosno iz perspektive samih “građana” ojačati ambicija jedinstva europskog kontinenta.

Ono ključno, upućen je poziv svim europskim gradovima, uključujući i one iz zemalja koje nisu članice EU, da nam se pridruže u Strasbourgu, u razdoblju od 6. do 9. studenog 2016. godine gdje će se održati konferencija “Gradovi i građani za Europu”.

Konferencija će okupiti predstavnike lokalnih vlasti i civilnog društva, kako bi formulirali konkretne prijedloge u cilju nastavljanja Europskog projekta.

Dok eurofobni  i demagoški pokreti prijete Europskom projektu širom Europe, s jedinom ambicijom da ga unište, mi snažno želimo okupiti sve napredne snage i organizirati odgovor na takvu prijetnju“, istaknuo je zamjenik gradonačelnik Kovačević neke od poruka iz potpisane deklaracije gradova Strasburškog kluba.

Samo snažna i ujedinjena Europa, ponosna na svoje vrijednosti, angažirana u pitanjima obrane i promicanja ljudskih prava, stoji na kraju u deklaraciji, može omogućiti suočavanje s glavnim izazovima koji su pred nama: očuvanje mira, prosperiteta, solidarnosti. (Grad SPlit)