J. Auguštan – Pentek: Nadstranačko povezivanje žena u politici i pozitivni primjeri više će pridonijeti uključivanju žena u politiku nego ženske kvote

Gradonačelnica  Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek u petak je u Zlataru ugostila kanadskog veleposlanika u Hrvatskoj, Daniela Maksymiuka, koji ju je tom prilikom kao panelisticu pozvao na konferenciju “Žene u politici – predvodnice promjena“ koja će se povodom Dana žena održati u Zagrebu. Cilj konferencije, koju organiziraju veleposlanstva Kanade i Norveške, te Grad Zagreb je stvaranje nacionalne i nadstranačke mreže načelnica i gradonačelnica, kao platforme za razmjenu iskustava, umrežavanje i uspostavu dijaloga o izazovima i mogućnostima s kojima se žene u politici susreću. Ovo je, ističu u Veleposlanstvu Kanade, prvi takav iskorak u Hrvatskoj u kojoj trenutno ne postoji mreža ni formalna suradnja žena u politici.

Gradonačelnica Pentek rado se odazvala ovom pozivu i podržava formiranje mreže načelnica, gradonačelnica i općenito žena u politici jer ih je u Hrvatskoj na takvim funkcijama još uvijek jako malo – tek 17,9 posto. Smatra kako rješenje problema premale angažiranosti i zastupljenosti žena u politici nisu ženske kvote nego upravo promoviranje pozitivnih primjera i umrežavanje.

'Apsolutno podržavam ovu inicijativu, mislim da je umrežavanje žena u politici poželjno i potrebno, te da razmjenom iskustava možemo pomoći jedna drugoj i potaknuti i druge žene da se uključe u politiku. Primjerice, godine 2013. dok sam još bila zamjenica gradonačelnika, Krapinsko – zagorska županija je imala zamjenicu župana, dvije dogradonačelnice, jednu načelnicu i jednu zamjenicu načelnika. Nakon lokalnih izbora 2017. godine, taj je broj znatno povećan, točnije, za više od 50 posto. Osim mene kao gradonačelnice, imamo i četiri načelnice, zamjenicu župana, dvije zamjenice gradonačelnika, zamjenice načelnika i predsjednicu Županijske skupštine. Mislim da postoje kvalitetne žene koje mogu pridonijeti našoj politici. Mi u Gradu Zlataru imamo povećan broj vijećnica, a na listi je bilo više žena, nego muškaraca', ističe gradonačelnica Zlatara.

Inače, dolazak na konferenciju je potvrdila i Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a u kanadskom veleposlanstvu nam kažu da očekuju i dolazak nekih ministrica i saborskih zastupnica.

Gradonačelnice iz Kanade i Norveške iznijet će iskustva i primjere dobrih praksi iz svojih zemalja, a naše gradonačelnice govorit će o svojim iskustvima  u upravljanju.

Veleposlanik Daniel Maksymiuk kaže, pak, kako ni oni u Kanadi još nisu u potpunosti riješili problem smanjenog broja žena u političkom životu. 'Iako je u kanadskom parlamentu najviše žena do sad, još uvijek ih je manje od 30 posto. Trebamo im dati priliku da participiraju i pokažu svoje znanje u svim oblicima odlučivanja, kako bi jednog dana postigli podjednak broj žena i muškaraca u svim oblicima javnog života. Vjerujemo da u Kanadi možemo postići da više žena sudjeluje u političkom životu, i to na pozicijama s kojih se donose odluke, u ekonomiji i svim drugim aspektima javnog života. Takve odluke će zasigurno donijeti i puno toga dobroga i ljudima. To je princip za kojeg vjerujemo da se može postići u Kanadi, ali i ovdje u Hrvatskoj. Ova gradonačelnica je primjer da ova inicijativa ima smisla i da je politika u koju je uključeno više žena, bolja politika. Vjerujem da gradovi i općine mogu biti dobri partneri kanadskim institucijama i ulagačima, prvenstveno oni gradovi u kojima su na čelu žene', poručio je kanadski veleposlanik za svog posjeta Zlataru. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)