Jaska dobila vanjski defibrilator

Djelatnici hitne medicinske službe pokaznom su vježbom, u četvrtak 27. travnja u Jastrebarskom, pokazali javnosti kako se defibrilator koristi pri oživljavanju ljudi, te su tako ujedno i obilježili Nacionalni dan hitne medicinske službe, kojim se želi ukazati na rad, ulogu i značaj djelatnika hitne medicinske službe za očuvanje života hitnih pacijenata te njihov doprinos funkcioniranju cjelokupne zdravstvene skrbi u Hrvatskoj.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u suradnji s Gradom Jastrebarsko, postavio je automatski električni defibrilator u Ulici braće Kazić 7 (uz treći ulaz), i tom su prigodom djelatnici hitne medicinske službe održali pokaznu vježbu rada s AED uređajem. Obuka građana je vrlo važna jer u slučaju srčanog zastoja defibrilator je uređaj koji može mnogima spasiti život. Tako je na primjer važna činjenica da ako se u prve tri minute zastoja krene koristiti defibrilator za 50 posto povećava se stopa preživljavanja.

AED se nalazi smješten u otključanom kućištu u prolazu kraj pošte, a osiguran je nadzornim kamerama kako bi se zaštitio od krađe, a ovom je događaju ispred grada Jastrebarskog prisustvovao zamjenik gradonačelnika, Stipe Bučar, koji je ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Jastrebarskog.

Kako defibrilatorom spasiti život pogledajte ovdje.  (Grad Jastrebarsko)