INTERVJU Zvonimir Novosel

Jaska je dobro mjesto za život, očekujemo daljnji rast standarda i broja stanovnika

Jaska se cijelo vrijeme krize nosila bolje sa nezaposlenošću od velikog ostatka Hrvatske. Bilo bi neozbiljno tvrditi da je to isključivo našom zaslugom. Imamo zdrave poduzetnike, u gospodarskoj zoni svake godine nikne barem jedan novi poslovni subjekt, mi smo poticali obrtništvo i poduzetništvo, a blizu smo i Zagreba koji je također mjesto zaposlenja dijela naših sugrađana

Grad Jastrebarsko je proteklih godina nakupio čitav niz i međunarodnih priznanja i titula jednog od najnaprednijih i najperspektivnijih hrvatskih gradova, a iza svega stoje stabilne financije i suficit proračuna. Koji je recept za ovako dobre rezultate, te što građani mogu očekivati u 2018., koji su ključni planovi i projekti, pitali smo gradonačelnika Zvonimira Novosela.

G. Novosel, Grad Jastrebarsko je među prvima dobio Proračun za 2018. i čini se da je on u znaku velikih projekata. Što će se konkretno u idućoj godini realizirati i što to znači za građane Jastrebarskog?

- Najznačajniji je projekt aglomeracije vrijedan 170 milijuna kuna, koji obuhvaća izgradnju kanalizacijskog sustava dužine veće od 40 kilometara. U slijedeće tri godine potpuno će se kanalizacijom obuhvatiti sva naselja nizinskog dijela Jastrebarskog, a koja će biti spojena na pročistač otpadnih voda za koji natječaj za izvođača raspisujemo početkom 2018. godine.

Koji su još projekti koji će obilježiti 2018.?

- 2018. godina sigurno će biti u znaku ishođenja građevinskih dozvola i rješavanja imovinskih pitanja na trasama budućih prometnica: nastavak obilazne prometnice GG1 do Murata, nove ceste u Industrijskoj zoni. Svakako je vrlo značajan projekt i projektiranje dogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića Radost (u Radićevoj ulici), jer zbog povećanog broja novorođene djece u proteklim godinama moramo razmišljati o povećanju kapaciteta postojećeg vrtića.

Da, jedan ste od rijetkih hrvatskih gradova koji nema demografskih problema, nedavno ste opet izvjestili o baby-boomu, a bilježite i sve više doseljavanja. Šta kažu brojke i kakve trendove očekujete u idućoj godini?

- Volio bih da se taj trend nastavi i u budućnosti. Istina, on stavlja pred nas neke nove izazove - prije svega ulaganja u infrastrukturu - no vjerujem da će Jaska rasti. Kako u standardu života, tako i u broju stanovnika. Razvijamo i neke projekte kojima bismo poticali prelazak tvrtki u Jastrebarsko, ali i doseljavanje novih stanovnika.

O kakvim je projektima riječ, možete li biti konkretniji?

- Pripremamo niz novih mjera za privlačenje novih investitora, prije svega u gospodarsku zonu Jalševac, a već i sada su na snazi olakšice za gradnje obiteljskih kuća u smislu energetski učinkovitih objekata. Plan je da te mjere dodatno promoviramo kako bi novi investitori gradili stambene objekte na području Grada. Također, razvoj prometne mreže, novi nogostupi, dječja igrališta i uopće ulaganje u javnu infrastrukturu jedan su od glavnih smjerova predloženih Proračunom za 2018. godinu!

Osim ovih velikih projekata, hoće li se, i po čemu, proračun za iduću godinu razlikovati od ovogodišnjeg?

- Proračun za iduću godinu podrazumijeva i određene uštede koje nam uvjetuju nova pravila u financiranju jedinica lokalne samouprave, koja su kroz zakonski okvir stupile na snagu krajem 2017. Te promjene negativno utječu na punjenje Gradskog proračuna i dugoročno, zaista ne vidim da državna vlast ima viziju toliko potrebne decentralizacije - kako ovlasti, tako i prihoda. Ako se uspoređujemo sa razvijenim zemljama EU, onda smo u potpuno drugačijem odnosu Države prema lokalnim jedinicama (Gradovi, Općine), te smo zbog toga skupa neučinkovita i visoko centralizirana država. To je negativan utjecaj na ukupni ekonomski razvoj Hrvatske!

Hoće li biti kakvih promjena kada su u pitanju izdvajanja koja direktno utječu na standard građana?

- Nastojali smo sva stečena prava zadržati. Kako pomoći za novorođene bebe tako i božićnice umirovljenicima, stipendiranje učenika i studenata, pomoći za djecu, sufinanciranje prijevoza, udžbenika i ostalo. Uštede smo bazirali na nekim drugim stavkama, jer želimo da Grad i dalje aktivno sudjeluje u pomoćima našim obiteljima.

Nedavno je DZS objavio podatke o zaposlenosti koji potvrđuju status Jastrebarskog kao jednog od gradova koji su se svih ovih godina uspješno nosili sa gospodarskom krizom i zadržali pozitivan rezultat, odnosno rast zaposlenosti. Koliko je sam Grad za to zaslužan i koje su to mjere kojima potičete poduzetništvo i zapošljavanje?

- Jaska se cijelo vrijeme krize nosila bolje sa nezaposlenošću od velikog ostatka Hrvatske. Bilo bi neozbiljno tvrditi da je to isključivo našom zaslugom. Imamo zdrave poduzetnike, u gospodarskoj zoni svake godine nikne barem jedan novi poslovni subjekt, mi smo poticali obrtništvo i poduzetništvo, a blizu smo i Zagreba koji je također mjesto zaposlenja dijela naših sugrađana. U svakom slučaju, u najtežim danima pokazalo se da je Jaska dobro mjesto za život!

Grad Jastrebarsko je proteklih godina nakupio čitav niz i međunarodnih priznanja i titula jednog od najnaprednijih i najperspektivnijih hrvatskih gradova, a iza svega stoje stabilne financije i suficit proračuna. Postoji li recept za tako veliki uspjeh i je li on primjenjiv i u drugim gradovima ili je Grad Jastrebarsko po nečemu specifičan?

- Priznanja su plod višegodišnjeg rada. Gode nam i svrstavaju nas među rijetke gradove. No, od priznanja se ne živi, ali ona daju određeni imidž gradu, kakav Jaska i zaslužuje. Svi gradovi imaju priliku uključiti se u te i takve procese. Potrebno je malo promijeniti način razmišljanja i prihvatiti nove trendove u upravljanju lokalnim sredinama. Drago mi je da nas vidite kao primjer i uzor drugima. Dobro je da se međusobno (gradovi) natječemo, jer iskreno smatram da svi od svih možemo puno toga naučiti.

Kakva je, uopće, suradnja među gradonačelnicima kada je u pitanju kopiranje i preuzimanje dobrih projekata i praksi? Javljaju li Vam se kolege oko nekih Vaših dobrih projekata koje žele realizirati u svom gradu?

- Interes postoji. Često smo prikazivani kao primjer dobre prakse. Neki kolege dolaze vidjeti i isprobati naša tehnološka rješenja u upravljanju Gradom, neki ih primjenjuju a neki još nisu učinili taj iskorak. Sveukupno, mislim da smo dio onih Gradova koji su pioniri u primjeni novih tehnologija. Drago mi je da je tome tako, no sretniji ću biti kad nećemo biti izuzetak u tome, već kad takva praksa bude u svim jedinicama lokalne samouprave.

Posljednji put kad smo razgovarali, pričali smo o pametnim projektima i GIS sustavu kojeg ste planirali proširiti i omogućiti i građanima i gospodarstvenicima da ga koriste. Što će građani, konkretno, dobiti tim sustavom i u kojoj je to fazi? Jeste li u međuvremenu implementirali još neko novo zanimljivo pametno rješenje?

- Naš sustav je dogradiv bez ograničenja. Svake godine ga proširujemo, dograđujemo i poboljšavamo. U 2018. godini planiramo otvoriti ga i za javno korištenje. Poduzetnicima je već sada djelomično dostupan pristup GIS-u putem naše gradske web stranice, a građani će moći sudjelovati u njegovom radu kroz provjeru dokumenata prostornog planiranja, obveze komunalne naknade, rješavanje komunalnih problema i sl. To je novi izazov za nas, no vjerujem da ćemo biti jedan od prvih gradova koji će omogućiti građanima uvid i u taj dio poslovanja Grada!

Na kraju, što biste istaknuli kao najveće izazove i probleme koji su pred Vama u narednom razdoblju i kako ih planirate riješiti?

- Najveći izazov svakako je stabilnost proračunskih prihoda. Na žalost, u najvećoj mjeri ne možemo na to utjecati, jer su osnovni prihodi krojeni od strane Države. Ako se nastavi ovakav trend kakvim Vlada utječe na naše prihode, bojim se da će se situacija s lokalnim proračunima samo pogoršavati. No, ne volim politiku izgovora! Nosit ćemo se s tim izazovima maksimalno angažirano i ne sumnjam da ćemo i opet biti primjer uspješnog Grada! (gradonačelnik.hr)