Jastrebarsko: 275 tisuća kuna za spremište za bicikle i označavanje 250 km biciklističkih staza

Ministarstvo turizma za razvoj cikloturizma u Jastrebarskom odobrilo je 275 tisuća kuna za označavanje više od 250 kilometara atraktivnih biciklističkih staza na području grada Jastrebarskog i parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, te izgradnju modernog i automatiziranog spremišta za električne bicikle.

Ministarstvo turizma donijelo je Odluku o odabiru i dodjeli bespovratnih sredstava, iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, za projekt Označavanje biciklističkih ruta na području Grada Jastrebarskog. Realizacijom ovog projekta usmjerenog ka razvoju i unapređenju turističke infrastrukture i ponude cikloturizma kroz promociju kulturne i prirodne baštine, kao i eno-gastronomske ponude ruralnih područja jaskanskog kraja i Zagrebačke županije, na čitavom području Grada Jastrebarskog te parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje biti će označeno više od 250 kilometara biciklističkih ruta. Nositelj ovog projekta vrijednog 293.500,00 kn je Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko je partner, a Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma za provedbu istog osiguralo je 140.800,00 kn.

Nadalje, projektom BIKExperiance, kojeg je nositelj Grad Jastrebarsko, predviđena je izgradnja modernog i automatiziranog spremišta za električne bicikle, u neposrednoj blizini perivoja dvorca Erdödy. Spremište će biti namijenjeno parkiranju i iznajmljivanju e-bicikala putem elektronskog sustava naplate, a garaža će kao takva biti dio Next bike sustava na čijoj će web stranici informacije o sustavu i uputama za korištenje biti dostupne svim zainteresiranim, posjetiteljima i turistima. Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma za provedbu ovog projekta Gradu Jastrebarskom odobrilo je 134.700,00 kuna.

Naime, Grad Jastrebarsko kontinuirano radi na razvoju cikloturizma, što je i u Strategiji razvoja turizma RH označeno kao prioritet na razini cijele države. Podsjetimo, s projektom „Razvoj E-cikloturizma u Jastrebarskom“ Grad Jastrebarsko je započeo 2015. godine uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te je tako nabavljeno 15 električnih bicikala (9 gradskih i 6 brdskih). Tijekom 2016, a sa svrhom turističke promidžbe Grada, uspostavljena je suradnja s Turističkom zajednicom Grada Jastrebarskog o besplatnom korištenju e-bicikala u promotivne svrhe. Tako su građani i posjetitelji e – bicikle imali na raspolaganju radnim danom od 8 – 16 sati, a vikendom samo prema najavi, što uskoro neće biti praksa, jer će realizacijom ovog projekta jaskanski bicikli biti svima dostupni od 0 – 24. Ovim novim potezom osigurat će se atraktivna turistička infrastruktura i usluga u sinergiji s prirodnim i kulturnim znamenitostima, što će zasigurno omogućiti i povećanje broja dolaska turista u Jastrebarsko, ljubitelja biciklizma i zdravog načina života. Kvalitetu ovog projekta prepoznala je i Zagrebačka županija, koja je krajem ožujka prošle godine Gradu Jastrebarskom odobrila bespovratna financijska sredstva u iznosu od 250 tisuća kuna. (Grad Jastrebarsko)