Jastrebarsko: Ekološki su najnapredniji, a investitorima jedan od najprivlačnijih gradova u zemlji, ulažu u smart-city rješenja, a samo u ovom trenutku provode oko 182 milijuna kuna vrijedne EU projekte

fo: Jakov Prkić/CROPIX

Na sredini svog drugog mandata na čelu Jastrebarskog, gradonačelnik Zvonimir Novosel kaže da je zadovoljan učinjenim. U posljednje dvije godine radilo se je na puno kapitalnih projekata, pa i onom najvećem u povijesti grada - vodno komunalnoj aglomeraciji. Radi se i na sanaciji cesta, puno je uloženo u projekt 'pametan grad', a u planu je i gradnja vrtića. Uglavnom, u protekle dvije godine Grad je bio veliko gradilište.

'Realiziramo najveći projekt u povijesti Jastrebarskog vrijedan oko 170 milijuna kuna, a koji uključuje dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, kao i pročišćavanje otpadnih voda na cijelom području grada Jastrebarskog. Gradi se 50-tak kilometara kanalizacije i tri nove vodospreme koje će poboljšati vodoopskrbni sustav. Također, velik dio sredstava usmjeren je na sanaciju cesta i ulica nakon izgradnje sustava kanalizacije. U tu svrhu u sljedeće tri godine moramo izdvojiti cca 20 milijuna kuna. Time će sva naselja u kojima bude izgrađena nova kanalizacija imati potpuno obnovljene prometnice u punoj širini. Kontinuiramo ulažemo u zelene projekte grada s ciljem zaštite okoliša i novih iskoraka u gospodarenju otpadom, radi se na energetskim obnovama zgrada javne namjene, kao i na projektiranju i pripremi za gradnju novog dječjeg vrtića u Jaski. U suradnji s Hrvatskim cestama nastavljamo radove na pripremi dokumentacije za završetak obilaznice GG1 (Radnička - Murat), te križanja ulice B. J. Jelačića i novog kraka ulice Petra Svačića prema ambulanti i obilaznici. Uskoro se kreće u gradnju novih prometnica u gospodarskoj zoni za što sam prije nekoliko tjedana primio Odluku kojom se Gradu Jastrebarskom dodjeljuje oko 4,2 milijuna nepovratnih sredstava. Ovo su samo neki od najvažnijih projekata' - kaže gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Lani je taj Grad prema izboru našeg portala dobio nagradu 'Najbolje Eco city prakse i rješenja.' U najuži izbor došao je zbog projekata kojim se teži na čistom gradu. Primjerice, prikupljanja i odvoza otpada na  obradu u postrojenje za mehaničko-biološku obradu, zbog velikog broja zelenih otoka, reciklažnog dvorišta, uključujući i mobilnog reciklažnog dvorišta, zbog podijeljenog velikog broja spremnika za otpad građanima...

Jastrebarsko je i sve prepoznatljiviji kao 'pametan grad'. Primjerice, ima  „E-ceste Online“, Info Jaska za bolju komunikaciju lokalne zajednice i građana, aplikacija E – sjednice, Pametna garaža za e-bicikle.., a donijeta je i Strategija razvoja Pametnog grada do 2024. godine.

Moderno spremište za električne bicikle namijenjeno je iznajmljivanju e-bicikala putem automatiziranog Nexbike sustava naplate. Posebnost je da je ovo prva garaža s javnim električnim biciklima izgrađena u Hrvatskoj – projekt koji objedinjuje bike sharing tehnologiju s unajmljivanjem gradskih i brdskih električnih bicikala najviše klase. E – sjednice olakšava poslove gradskih službi kod priprema te arhiviranja sjednica Gradskog vijeća i Kolegija Gradonačelnika, a uz pomoć koje su ostvarene i velike uštede papira i troškova. Uspostavljena je trajna baza svih dokumenata, brzo pretraživanje istih, kao i dostupnost u svakom trenutku. „E-ceste Online“ – Grad Jastrebarsko obuhvaća površinu od 226,5 km² te više od 250 km nerazvrstanih cesta kojima upravlja. Uspostavljen je moderni WebGIS sustav dostupan svim dionicima, ne samo putem računala, već i putem mobilnih uređaja, koji ima vrlo jednostavan pristup informacijama te je namijenjen širem broju korisnika. Sustav  WebGIS se i dalje nagrađuje novim rješenjima, odnosno modulima. Uvođenjem webGIS sustava mogu se uvidjeti i organizacijski, ali i financijski rezultati. Svakodnevnim korištenjem sustava za održavanje komunalne infrastrukture postignuto je brzo i učinkovito komuniciranje više službi istodobno, ubrzana je provedba procesa više od 50 % u odnosu na prijašnji način funkcioniranja, lakše je odrediti prioritete u radovima, odnosno odrediti koje prometni i dr. probleme je potrebno prije odraditi/ riješiti, te se na taj način znatno povećava efikasnost usluga prema građanima. Umjesto korištenja klasičnih dopisa te ostalih dokumenata, sustav online zaprima naloge za intervencijama putem pametnih mobilnih uređaja, što rezultira znatnom uštedom vremena. Aktivnim korištenjem sustava održavanja cesta potrošnja potrošnog materijala, izdavanje ponudbenih troškovnika i narudžbenica, smanjena je u cijelosti odnosno u 100-postotnom iznosu.  NFO JASKA postavljen je na oko 30 lokacija, a smanjio je troškove oglašavanja udrugama na područja Grada, uz brigu o čišćem okolišu aktualne informacije postale su dostupne svima. Više od 150 udruga s područja Grada sada može potpuno besplatno i u samo nekoliko klikova objaviti željene informacije, čime štede i vrijeme i novac. 

I po pitanju EU projekata se radi puno. Trenutno se provodi sedam projekata ukupne vrijednosti preko 186 milijuna kuna, od čega je oko 182 milijuna kuna vrijednost EU projekata u kojem je nositelj Grad Jastrebarsko odnosno trgovačko društvo u vlasništvu grada.

- Od trenutno najvažnijih projekta valja izdvojiti projekt “kulTura” - prekogranične suradnje gdje nam je partner slovenski grad Črnomelj, očekujemo i skoru realizaciju obnove dvorca Erdödy vrijednu 80 milijuna kuna. Projekt smo prijavili na natječaj u okviru Urbane aglomeracije Zagreb, (ITU - integrirana teritorijalna ulaganja) jer je ovo prvi natječaj koji omogućuje potpunu obnovu dvorca i njegovo stavljanje u funkciju te se nadamo da ćemo zadovoljiti kriterije i dobiti potrebna sredstva. Također, pripremamo i neke nove projekte koji će tijekom 2019. i 2020. biti spremni za prijavu. Mislim da to dovoljno govori o tome koliki naglasak stavljamo na povlačenje bespovratnih sredstava iz Europske unije - nastavlja Novosel i dodaje kako je zadoovljan učinjenim, a vizija razvoja Grada je biti grad koji njeguje svoju prošlost, živi sadašnjost i kao 'pametan grad' ulaže u budućnost.

- Smatram da u godinama koje slijede možemo napraviti puno toga, jer smo postavili čvrste temelje. Jastrebarsko je uređen grad, gotovo da nema godine kad ne dobijemo neku nagradu ili potvrdu za svoj rad, počevši s priznanjima uglednog "Financial Timesa" koji je Jastrebarsko proglasio jednim od deset najboljih malih europskih gradova u privlačenju investitora te isto tako jednim od gradova budućnosti. Prošle smo pak godine proglašeni najboljim gradom u kategoriji eco city. Pripremom i realizacijom brojnih novih projekata dizat ćemo grad na svim razinama – i po kvaliteti života i po gospodarskim mogućnostima te kulturnim sadržajima - zaključuje Novosel. (L.K.)