Jastrebarsko: Gradonačelnik i građani zajedno protiv centra za obradu medicinskog otpada

S ciljem zaštite interesa i pružanja podrške svojim sugrađanima, gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, u utorak 14. kolovoza 2018. godine održao je sastanak s predstavnicima inicijative građana koja je pokrenula peticiju protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom.

Naime, tvrtka Remondis Medison d.o.o. još od 2016. godine pokušava ishoditi dozvole kojom bi se postojeća garažno-poslovna građevina prenamijenila u građevinu za gospodarenje otpadom u Jastrebarskom, na adresi Većeslava Holjevca 20d. Međutim, u svibnju 2016. godine Grad Jastrebarsko odbio je zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta za izradu glavnog projekta, a u srpnju ove godine odbio je zahtjev investitora Remondis Medison d.o.o. za izdavanje potvrde na glavni projekt za gore navedeni zahvat u prostoru. Nadalje, u lipnju ove godine Grad je dostavio i primjedbe na Studiju o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije nositelja zahvata Remondis Medison d.o.o. Uz to, Grad Jastrebarsko je u ožujku ove godine prema prijavi od strane Gradske četvrti Donja Jaska tvrtku Remondis Medison d.o.o. prijavio inspekcijskoj službi Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Briga za zdravljem i očuvanje okoliša moraju biti na prvom mjestu i oko toga moramo biti svi složni! Iako Grad Jastrebarsko nije nadležan za izdavanje dozvola za gospodarenje otpadom i izdavanje građevinskih dozvola trgovačkom društvu Remondis Medison d.o.o, nastavit ću štititi interese svojih sugrađana. Pozivam sve Jaskance i Jaskanke da svojim potpisom podrže inicijativu građana koja je pokrenula peticiju protiv obrade neopasnog i opasnog otpada u Jastrebarskom, kako bi na taj način zajedničkim snagama pokušali izvršiti dodatni pritisak na nadležno Ministarstvo i na one koji odlučuju o sudbini nas i naše djece! Također, smatram da je izabran neprimjeren termin održavanja javne rasprave u vrijeme kad je većina građana na godišnjim odmorima. To budi sumnju u transparentnost procesa i onemogućava velikom broju građana upoznavanje sa temom i davanja primjedbi!“, poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, koji je potpisom peticije jasno izrekao svoj stav o ovoj temi.

Također, na održanom sastanku, gradonačelnik Zvonimir Novosel najavio je u narednom razdoblju niz sastanaka na ovu temu, kao i osnivanje posebnog savjetodavnog tijela u koje je pozvao i predstavnike građanske inicijative, a sve sa ciljem kako bi Jaskanci bili u potpunosti upoznati sa ovim slučajem.

Pozivamo građane da pisane primjedbe na Studiju o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije u Jastrebarskom do 24. kolovoza 2018. godine upišu u knjigu primjedbi na adresi dr. Franje Tuđmana 47, Jastrebarsko, I kat, ili pošalju na adresu: Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb.

Studiju možete preuzeti ovdje, a peticiju možete potpisati ovdje. (Grad Jastrebarsko)