Jastrebarsko: Počinje projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture vrijedan 3 milijuna kuna

Potpisivanjem ugovora o pružanju usluga tehničke pomoći i upravljanja između Instituta IGH i Voda Jastrebarsko d.o.o. službeno je započela suradnja na projektu poboljšanja vodno - komunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko.

Naime, za gotovo 16.000 stanovnika aglomeracije Jastrebarsko kvaliteta života uskoro će se značajno poboljšati, zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Opsežan projekt poboljšanja vodno - komununalne infrastrukture nadzirati će Institut IGH, a završetak svih radova očekuje se u srpnju 2020. godine. Projekt uključuje dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, kao i pročišćavanje otpadnih voda, a Institut IGH će obavljati poslove iz područja upravljanja.

Mario Brnabić, direktor tvrtke Vode Jastrebarsko d.o.o. izjavio je kako je ukupna vrijednost investicija u poboljšanje infrastrukture 169.267.139 kuna, a projekt je sufinanciran sa 72 % sredstvima iz EU fondova: ’’Ova značajna investicija krenut će u svoju realizaciju u listopadu 2017., a očekivani završetak planira se u srpnju 2020. Područje aglomeracije Jastrebarsko, koje broji gotovo 16.000 stanovnika, biti će mnogo ugodnije mjesto za život naših stanovnika. U dijelu vodoopskrbe rekonstruirati će se dio vodoopskrbne mreže i izgraditi tri vodospreme, i osigurati kontinuitet i pouzdanost sustava vodoopskrbe. U dijelu sustava odvodnje otpadnih voda nakon izgradnje očekuje se priključenost od 97%. Izgraditi će se 44 kilometra sustava odvodnje i 15 crpnih stanica. U okviru projekta planirana je i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda’’.

’’Institut IGH sve više izvozi svoje usluge i na druga tržišta, upravo zahvaljujući iskustvu i stručnom znanju koje nudimo, koje je prepoznato i na ovom natječaju. Upravo upravljanje vodama, kako vodom za piće, tako i otpadnim vodama, jedno je od ključnih izazova s kojima se čovječanstvo susreće u 21.stoljeću. Zbog toga vjerujemo da je hidrotehnika područje u kojem će Institut IGH raditi sve više projekata, kako u Hrvatskoj, tako i na drugim tržištima’’, poručio je prilikom potpisivanja Oliver Kumrić, član Uprave IGH. Institut IGH je trenutno uključen na više od 15 projekata aglomeracija u Hrvatskoj i to u područjima stručnog nadzora, vođenja projekata i projektiranju. (Grad Jastrebarsko)