Jastrebarsko: Raspisana anketa za građane zbog izrade Studije javnog prijevoza

Grad Jastrebarsko poziva svoje građane da ispune anonimni anketni upitnik i tako pridonesu izradi što kvalitetnije Studije javnog prijevoza na području grada Jastrebarskog.

'Prostorne specifičnosti i velika površina administrativnog područja grada Jastrebarskog predstavljaju veliki izazov za održivost i strateško planiranje, a disperzija stanovništva u ruralnim naseljima uvjetuje detaljnu analizu potencijala i metodološki pristup u razvoju sustava održive mobilnosti. Planiranom integracijom javnog prijevoza putnika i rekonstrukcijom kolodvora/stajališta Jastrebarsko, Cvetković, Domagović i Desinec započeta je modernizacija sustava javnog prijevoza putnika, a povezanost prigradskih i ruralnih naselja s glavnim gradskim naseljem, u funkciji izjednačavanja kvalitete života, jedna je od temeljnih strateških planova Gradske uprave. Djeci, mladim, osobama s invaliditetom, umirovljenicima i ostalima potrebno je osigurati prijevoz do svojih edukacijskih, izvanškolskih i sportskih aktivnosti, zdravstva, rehabilitacije i slično. Ideja je temeljem izrade Studije javnog prijevoza i pripremom EU projekata nabaviti električna, hibridna ili druga ekološki prihvatljiva vozila (kombi/mini busevi) kojima bi se na Studijom predloženim operativnim područjima osigurao javni prijevoz (mikroprijevoz).

Nadalje, dosadašnjim ulaganjima Grada Jastrebarskog u punionice za električna vozila stvoren je prostor za nove investicije u e-mobilnost. Stanovnicima, javnom i privatnom gospodarskom sektoru pruža se prilika uporabe električnih umjesto konvencionalnih vozila što prijevozne procese čini financijski znatno povoljnijim i ekološki prihvatljivijim. Platformu održive mobilnosti grada Jastrebarskog čini i program E-BIKE kojim se stanovnike želi potaknuti na korištenje bicikala na svakodnevnoj razini kao i u rekreativne svrhe. Program je popraćen planiranom izgradnjom biciklističke infrastrukture i garaže te izradom projekta za označavanje biciklističkih ruta. Nastavak pozitivnog trenda razvoja održive mobilnost je upravo odluka Gradske uprave o izradi Studije javnog prijevoza na području grada Jastrebarskog. Naime, s ciljem osiguravanja mobilnosti za građane cijelog administrativnog područja grada, Studija će obuhvatiti analizu postojeće ponude javnog prijevoza kao i ispitati postojeće stanje mobilnosti. Temeljem dobivenih rezultata, predložit će se operativni koncept javnog prijevoza kao i njegova kompatibilnost s ostalim oblicima održive mobilnosti u prometnom sustavu grada Jastrebarskog, a učinkovitost implementiranih sustava, reflektirat će se na uravnoteženost i gospodarski rast.

Stoga, a s ciljem stvaranja zajedničke vizije svih generacija Jaskanki i Jaskanaca, ljubazno Vas molimo da izdvojite trenutak te ispunite anonimni anketni upitnik. Vaše mišljenje nam je izuzetno važno kako bi zajedno doprinijeli razvitku prometnog sustava, a ujedno i boljoj budućnosti našeg grada', navode iz Grada.

Anketni upitnik je moguće ispuniti do 22. travnja 2018., a dostupan je ovdje.

Nakon provedenog online upitnika pripremljenog za stanovnike sa područja grada Jastrebarskog provest će se istraživanje i među učenicima, a Studijom će biti analizirana i prijevozna potražnja do područja Gospodarske zone Jalševac, čime će biti definirane i potencijalne grupe korisnika javnog prijevoza na i izvan administrativnog područja grada Jastrebarskog. (Grad Jastrebarsko