Jastrebarsko: Stopa nezaposlenosti samo šest posto

Prema podacima HZMO-a i HZZ-a izrađena je analiza "Stopa nezaposlenosti u prosincu 2017. godine, po županijama, gradovima i općinama", koja je od 128 gradova u Republici Hrvatskoj svrstala Grad Jastrebarsko na 20. mjesto sa stopom nezaposlenosti od samo 6,0 %. Ovaj podatak još jednom potvrđuje status Jastrebarskog kao jednog od onih gradova koji su se svih ovih godina uspješno nosili sa gospodarskom krizom i zadržali pozitivan rezultat, odnosno rast zaposlenosti, javljaju iz Grada.

Stopa nezaposlenosti, u Jastrebarskom svakim danom sve više i više pada. Dokaz za to su podaci HZMO-a i HZZ-a prema kojima je izrađena analiza pada nezaposlenosti u usporedbi prosinac 2016. – prosinac 2017., a isti je najveći u gradovima Jastrebarsko i Križevci te iznosi čak 43 %. Za izuzetno malu nezaposlenost na području grada Jastrebarskog, od svega 292 građana, zaslužne su i ključne investicije koje su utjecale na gospodarski razvoj Jaske, ali i razne mjere kojima Grad potičete poduzetništvo i zapošljavanje. „Jaska se cijelo vrijeme krize nosila bolje sa nezaposlenošću od velikog ostatka Hrvatske. Bilo bi neozbiljno tvrditi da je to isključivo našom zaslugom. Imamo zdrave poduzetnike, u gospodarskoj zoni svake godine nikne barem jedan novi poslovni subjekt, mi smo poticali obrtništvo i poduzetništvo, a blizu smo i Zagreba koji je također mjesto zaposlenja dijela naših sugrađana. U svakom slučaju, u najtežim danima pokazalo se da je Jaska dobro mjesto za život“, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Podsjetimo, jedan od najuglednijih poslovnih časopisa na svijetu, Financial Times uvrstio je Grad Jastrebarsko u top 10 mikro europskih najpoželjnijih investicijskih destinacija prepoznavši inovativnost i prijateljsko okruženje u privlačenju stranih investicija, brzo uklanjanje administrativnih zapreka, neprestano ulaganje u infrastrukturu i razvoj te tako Jastrebarsko još jednom proglasio gradom gdje se ulagati isplati. Naime, još 2012. Godine, Grad Jastrebarsko postao je prvi hrvatski grad kojeg je fDi proglasio jednim od gradova budućnosti Južne Europe. 

“Kao što sam ranije rekao, Jastrebarsko je i u godinama krize i recesije imalo najmanje po jednu veliku privatnu investiciju u gospodarskoj zoni. 2015. godine otvoren je logističko-distributivni centar sa više od 80.000 m2 poslovnog prostora što je ujedno bila i najveća greenfield investicija u Zagrebačkoj županiji te godine, s više od 75.000.000 EURa. Gospodarska zona Jalševac ima izuzetan geostrateški položaj i druga je po veličini u Hrvatskoj (333 ha) s 25 gospodarskih subjekata i nešto manje od 1.000 zaposlenih, a sjedište je i kompletnog LIDL-ovog skladišta kao i brojnih drugih uvaženih tvrtki. Ponosan sam i na to da se ove godine realizirala i privatna investicija - otvorio se prekrasan hotel Princess sa čak 93 sobe i četiri zvjezdice, a u Jastrebarsko se preselio i kompletan pogon eminentne tvrtke IREKS Aroma, što je isto tako utjecalo na pad nezaposletnosti, ali što je još samo jedan dokaz da Jastrebarsko raznim olakšicama i brzim administrativnim rješenjima investitorima izlazi ususret”, poučio je Novosel te nastavio:“Jastrebarsko je grad koji neprestano raste i svakim danom želimo ga učiniti još snažnijim. Nadam se da ćemo u budućnosti privući što više stranih investitora te time otvoriti nova radna mjesta i tako dodatno povećati standard svih Jaskanaca!

Analizu je izradila tvrtka Coin d.o.o. - IT tvrtka koja se bavi analitikom, integracijom i i vizualizacijom podataka, a u zadnje se vrijeme profilirala s čitavim nizom modernih proizvoda i usluga za Pametan grad. Jedan od njih je i CROračun koji integrira podatke iz različitih izvora (Ministarstvo financija, FINA, DZS, HZMO, HZZ), grupira ih u teme (Proračun, Poduzetništvo, Turizam, Stanovništvo i zaposlenost) i agregira ih na razinu – grad, općina ili županija. Analizu možete pogledati ovdje. (Grad Jastrebarsko)