Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel o dvije godine mandata

'Jastrebarsko je uređen, pametan grad, ulažemo u budućnost i novim projektima razvijamo gospodarstvo i podižemo kvalitetu života'

'Jaska je i protekle dvije godine bila veliko gradilište' - kaže njezin gradonačelnik Zvonimir Novosel povodom dvije godine svog drugog mandata na čelu Grada.  U protekle dvije godne započet je najveći projekt u povijesti grada - aglomeracije, u tijeku je i niz zelenih projekata, te sedam EU projekta. Cilj je unaprijediti Grad na svim razinama. Priznanja za svoj rad Grad je dobio od Financial Timesa za dobro privlačenje investitora i kao grad budućnosti, a lani je proglašen najbolji u kategoriji eco city.

U tijeku je realizacija najvećeg projekta u povijesti Jastrebarskog vrijednog oko 170 milijuna kuna, a koji uključuje dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, kao i pročišćavanje otpadnih voda na cijelom području grada Jastrebarskog. Gradi se 50-tak kilometara kanalizacije i tri nove vodospreme koje će poboljšati vodoopskrbni sustav.Također, velik dio sredstava usmjeren je na sanaciju cesta i ulica nakon izgradnje sustava kanalizacije.

- U tu svrhu u sljedeće tri godine moramo izdvojiti oko 20 milijuna kuna. Time će sva naselja u kojima bude izgrađena nova kanalizacija imati potpuno obnovljene prometnice u punoj širini - kaže Novosel. 

Kontinuirano se ulaže i u zelene projekte grada s ciljem zaštite okoliša i novih iskoraka u gospodarenju otpadom, radi se na energetskim obnovama zgrada javne namjene, kao i na projektiranju i pripremi za gradnju novog dječjeg vrtića u Jaski. U suradnji s Hrvatskim cestama nastavljaju se  radovi na pripremi dokumentacije za završetak obilaznice GG1 (Radnička - Murat), te križanja ulice B. J. Jelačića i novog kraka ulice Petra Svačića prema ambulanti i obilaznici.

- Uskoro se kreće u gradnju novih prometnica u gospodarskoj zoni za što sam neki dan primio Odluku kojom se Gradu Jastrebarskom dodjeljuje oko 4,2 milijuna nepovratnih sredstava. Ovo su samo neki od najvažnijih projekata - kaže gradonačelnik Jaske i dodaje se se 'punom parom' radi i na EU projektima.

Trenutno se provodi sedam projekata ukupne vrijednosti 186,3 milijuna kuna, od čega je 182,0 milijuna kuna vrijednost EU projekata u kojem je nositelj Grad Jastrebarsko odnosno trgovačko društvo u vlasništvu grada. Od trenutno najvažnijih projekta valja izdvojiti projekt “kulTura” - prekogranične suradnje gdje je partner slovenski grad Črnomelj, očekuje se i skora realizacija obnove dvorca Erdödy vrijedna 80 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na natječaj u okviru Urbane aglomeracije Zagreb, (ITU - integrirana teritorijalna ulaganja) jer je ovo prvi natječaj koji omogućuje potpunu obnovu dvorca i njegovo stavljanje u funkciju, a gradonačelnik se nada da će zadovoljiti kriterije i dobiti potrebna sredstva. Pripremaju se i novi projekti, kaže, koji će tijekom 2019. i 2020. biti spremni za prijavu.

- Mislim da to dovoljno govori o tome koliki naglasak stavljamo na povlačenje bespovratnih sredstava iz Europske unije. Sve u svemu zadovoljan sam. Vizija razvoja Jastrebarskog je biti grad koji njeguje svoju prošlost, živi sadašnjost i kao „pametan grad“ ulaže u budućnost. Smatram da u godinama koje slijede možemo napraviti puno toga, jer smo postavili čvrste temelje. Jastrebarsko je uređen grad, gotovo da nema godine kad ne dobijemo neku nagradu ili potvrdu za svoj rad, počevši s priznanjima uglednog "Financial Timesa" koji je Jastrebarsko proglasio jednim od deset najboljih malih europskih gradova u privlačenju investitora te isto tako jednim od gradova budućnosti. Prošle smo pak godine proglašeni najboljim gradom u kategoriji eco city. Pripremom i realizacijom brojnih novih projekata dizat ćemo grad na svim razinama – i po kvaliteti života i po gospodarskim mogućnostima te kulturnim sadržajima - zaključuje Z. Novosel. (L.K.)