Jastrebarsko: Veliki radovi na projektu vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i gradnji uređaja za njihovo pročišćavanje

U Jastrebarskom su u punom jeku radovi na asfaltiranju glavne prometnice u Gornjoj Reki, kao i pripremni radovi nakon kojih kreće asfaltiranje u Prhoću. Potom će uslijediti pripremni radovi i asfaltiranje i u Gornjem Desincu, gdje je sanacija Stankovske ulice već ranije završena. Radovi asfaltiranja planirani su i vrše se po naseljima sukladno završetku svih radova na polaganju cijevi i izgradnji sanitarne kanalizacije.

"Zadovoljan sam što se realizacija dosad najveće investicije u povijesti našeg grada provodi u skladu s planovima te sam neizmjerno zahvalan građanima koji projektu pružaju podršku i sa strpljenjem čekaju završetak radova u svojim naseljima", poručio je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.

Radovi se odvijaju u okviru projekta Naša voda, naša budućnost, nakon čijeg će se završetka na području aglomeracije Jastrebarsko omogućiti priključenje oko 4.000 novih korisnika na kanalizacijsku mrežu te ostvariti 97-postotna priključenost građana. 

"Ovakvi asfalterski radovi najviše nas vesele jer označavaju skori kraj radova na nekom gradilištu. Prešli smo pola puta u projektu, radi se planiranom dinamikom i svakim je danom sve vidljivija korist koju ovaj projekt donosi našem gradu", poručio je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko d.o.o., korisnika projekta Naša voda, naša budućnost.

Trošak asfaltiranja najvećim je dijelom pokriven sredstvima iz proračuna projekta Naša voda, naša budućnost i proračuna grada Jastrebarskog.

U sklopu projekta ovaj su mjesec krenuli radovi na izgradnji sanitarne  kanalizacije u Novakima Petrovinskim. 

Projekt Naša voda, naša budućnost započeo je u listopadu 2017. godine i obuhvaća dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Jastrebarsko. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. Ostatak iznosa financiraju Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko d.o.o. U sklopu projekta ukupno će se izgraditi 43,5 kilometara novih kanala i kolektora te rekonstruirati 2,7 kilometra postojećih kanala, čime će se značajno unaprijediti kvaliteta života na području grada Jastrebarskog i okolice.

Nakon uređenja staza na mjesnim grobljima Petrovina, Slavetić, Volavje i Dragovanščak, Grad Jastrebarsko, u suradnji s gradskom tvrtkom Groblja Jastrebarsko d.o.o, nastavlja s kapitalnim projektima s ciljem podizanja standarda uređenosti svih groblja na području grada Jastrebarskog.

Tako su na mjesnom groblju Pavlovčani završili radovi na obnovi i izgradnji potpornih zidova s ciljem stabilizacije terena, te radovi na izgradnji stepeništa kao komunikacijskog puta do grobova koja se nalaze u donjem dijelu groblja. 

Sredstva za izvedene radove osigurana su u Proračunu Grada Jastrebarskog, a radove je u utorak 13. kolovoza obišao gradonačelnik Zvonimir Novosel sa svojim zamjenicima te predstavnicama Mjesnog odbora Breznik Plešivički.  (Grad Jastrebarsko, L.K.)