Regionalni kongres o povoljnom poslovnom okruženju

Jastrebarskom još jednom priznanje za najbolju investicijsku destinaciju

U ponedjeljak 09. svibnja 2016. godine, u hotelu Ramada u Podgorici, održao se IV. Regionalni kongres o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Europi, gdje je zamjeniku gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Stipi Bučaru, još jednom uručen BFC SEE certifikat (Business Friendly South East Europe Certificate) koji potvrđuje da se Grad Jastrebarsko reformama lokalne administracije, primjenom novih modela i pristupa u radu kroz ovaj program uspio rangirati među najbolje europske investicijske destinacije.

Naime, međunarodni BFC certifikat, kojeg je Grad Jastrebarsko primio u studenom prošle godine, a koji dokazuje uspostavljenu pozitivnu poduzetničku sredinu, zasigurno je utjecao na dobivanje nagrade fDi časopisa, European Cities and Regions of the Future 2016./17. i uvrštenja Jastrebarskog na sedmo mjesto europskih mikro gradova budućnosti koji imaju najbolje strategije za privlačenje direktnih stranih investicija, dobivenog u ožujku ove godine.

Tako su Jastrebarsko, Ivanec, Skoplje, Štip, Prijedor, Sombor, Vranje, Zaječar i Srijemska Mitrovica Business friendly općine i gradovi koji su se prema Financial Timesu našli na investicijskoj mapi gradova i regija za ulaganje u Europi za 2016/17. U konkurenciji od 481 lokacije, među top 10 investicijskih destinacija u čak 10 različitih kategorija, našlo se 9 lokalnih samouprava i 3 regije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Makedonije, zemalja članica regionalne BFC SEE mreže među kojima su 4 lokalne samouprave aktualni nositelji certifikata o povoljnom poslovnom okruženju, dok su ostali dio programa ili se nalaze u procesu dobivanja certifikata. Upravo zato ovo je priznanje još jedna potvrda važnosti i kvalitete regionalnog BFC SEE programa certifikacije lokalnih samouprava s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi koji će se, kao međunarodno priznati standard, od ove godine provoditi i u Crnoj Gori. Kongres je okupio predstavnike državnih i međunarodnih institucija, gradonačelnike i načelnike najuspješnijih lokalnih samouprava i investitore, s ciljem dijaloga političkih i gospodarskih lidera u regiji i suradnje na zajedničkim programima za unaprjeđenje konkurentnosti i promociju investicija.

Da podsjetimo, certifikacija gradova/općina znači ispunjenje određenih standarda, tj. određenu garanciju da će postojeći poduzetnici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način olakšavanja poslova koji spadaju u nadležnost lokalnih uprava. Dodatno, to znači da privatni subjekti mogu očekivati i određenu pomoć i partnerski odnos grada/općine, kada su u pitanju poslovi i procedure koje spadaju u nadležnosti institucija koje djeluju na državnom nivou. (Grad Jastrebarsko)